Viktig AIK-seger i hopp om ett lyft 2019

Nytt år och nya förutsättningar. Ja, så brukar det heta. För Skellefteå AIK blev trettondagsafton en skön omstart i en match med nyfödd energi och fler leenden än på mycket länge. Det största satt på hemvändande Tim Söderlund.

6 januari 2019 12:08

20-åringen fick chans direkt mot Färjestad efter att han fått stora applåder under AIK:s line up. Men första bytet slutade med två minuter i utvisningsbåset för en överladdad Söderlund.

Men tittar vi på den här säsongen var starten och den tidiga utvisningen ett angenämt problem för AIK. Tidigare har det mer ofta varit passivt och utan glöd.

Tim Söderlund flög verkligen fram i sin comeback och överskottsenergin smittar verkligen av sig. Visserligen gjorde AIK långt ifrån en perfekt första period mot Färjestad, men det märktes dock att det var mycket mer vilja än tidigare.

Kors i taket

AIK hittade dessutom en väg att vinna kalenderårets första match. Det trots att man var i underläge efter både den första och andra perioden.

Så även om man mötte ett decimerat Färjestad, med flera tunga namn på skadelistan, så fanns det mycket att bygga vidare på den här lördagskvällen. För det var en match med slutspelskaraktär och där AIK:s powerplay – kors i taket – låg bakom segern. För en gångs skull vann man kampen samtidigt som Mantas Armalis kom upp stort när FBK bjöds på fria lägen.

Tim-effekt?

Efter matchen frågade jag om detta var en Tim Söderlund-effekt.

– Det kan vara det vi behöver, och Tim kommer in med en jäkla massa positiv energi. Han är också en liten profil som bidrar med ett skönt leende och mycket skridskoåkning. Så vi får hoppas på en Tim-effekt, sa Jonathan Pudas efter matchen.

Och just det där leendet är viktigare än vad man tror. Söderlund kommer dessutom från en tung tid i Frölunda och ser nu bara möjligheter. Inga hinder.

– Det kändes verkligen som hemma. Jag känner ett lugn över att vara tillbaka här. Det känns som slutet av förra säsongen igen, sa Söderlund med sitt breda leende i omklädningsrummet.

Det där leendet är viktigare än vad man tror. Söderlund kommer dessutom från en tung tid i Frölunda och ser nu bara möjligheter. Inga hinder.

Prognos 2019

Var tar AIK:s säsong vägen nu? Ja, om jag tittar in i spåkulan för 2019 så ser jag faktiskt ett lyft. Jag tror dock topp sex blir svårt. Men AIK kommer nå en kvartsfinal, vare sig det krävs play in eller inte. Det är vad jag tror, och väl där kan allt hända (vi minns ju bara hur förra säsongen utvecklades).

För AIK har mer att ge. I grund och botten en betydligt bättre trupp, och stundvis också ett bättre spel, än vad tabellplaceringen flaggar för.

Men för det krävs viktiga lyft i flera delar i spelet samt än betydligt större glöd än vad fallet varit under hösten.

Receptet kan vara att göra som Tim Söderlund. Våga le och se möjligheter. Inte hinder.

Ibland behöver det inte vara svårare än så.

FAKTA

Tre måsten för AIK i hopp om lyft:

Special teams. Powerplay och boxplay avgör ofta täta matcher, som exempelvis lördagens match. Så här måste AIK bli bättre.

Tekningar. Procenten måste upp och mot FBK hade AIK plusstatistik, 32–30. Värvar man ytterligare center finns förhoppningar om en bättre vår.

Slarv. AIK äger ofta mer puck men släpper för många öppna lägen på grund av slarv. Så var fallet även mot FBK, men då kom Armalis upp stort.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Arvid Marklund

Ämnen du kan följa