Savonen: Därför tyder mycket på ny tränare nästa säsong i AIK

14 februari 2020 09:02

Det har varit en intensiv period för de flesta hockeyklubbarna i landet. Det är deadline när det gäller spelare, men faktum är att det har pågått mycket spel bakom kulisserna de senaste månaderna för bygga inför kommande säsong. Tränarfrågan är en het potatis i AIK och det är inte så märkligt. Tommy Samuelsson har utgående kontrakt.

Sportcheferna är öppna med att Samuelsson är ”en av kandidaterna” inför kommande säsong. Och det finns det ingen anledning att betvivla. Men Samuelsson har inte fått något nytt konkret förslag att ta ställning till och det indikerar med stor säkerhet att det finns minst en kandidat som Forssell och Lundkvist hellre ser i tränarstaben.

Samuelsson har tre SM-guld och spelare och lika många som ledare. Lägg därtill att han låg bakom SHL-avancemanget för AIK 2006. 60-åringen har en stabilitet med sig och har i princip erfarenhet av alla tänkbara scenarior som kan inträffa. Det finns ett stort värde i sådan rutin.

Den värmländska tränare göra alltid ett habilt arbete och otroligt omtyckt i alla kretsar. I AIK har han haft en tuff uppgift att handskas med, då laget genomgår en generationsväxling med allt vad det innebär. Och det läget som laget har varit i har Samuelsson passat bra med sin rutin.

Anledningen till att ledningen har minst ett annat namn före på listan är inte heller något märkligt. AIK genomgått stora förändringar i ledningen och med de ny sportsliga ledarna Niklas Lundkvist och Erik Forssell är det logiskt att de vill göra sina egna val när det kommer till nyckelrollerna precis under dem.

När det byts ledning i NHL eller större företag är det norm att de nya ledarna även snabbt plockar in en ny stab med ”sina gubbar” eller de individer de helt har enkelt har valt efter sina premisser.

Så vad söker Forssell och Lundkvist? Allt talar för att de letar en driven individ som har offensiv spetskompetens. AIK har ju bra bredd i ledarstaben sedan tidigare, men med en vikt åt det defensiva hållet.

Min egen gissning är att Björn Hellqvist i Modo har funnits högt uppe på listan. Han har officiellt skrivit på ett nytt kontrakt, men med tanke på hur attraktiv han är på marknaden skulle det inte förvåna mig om det finns SHL-klausuler i det avtalet. Modo kan mycket väl gå upp, men om Övikslaget inte gör det, vore det inte för otroligt att Hellqvist kan lockas av annat.

Vid en större genomgång av potentiella tränare står det klart att marknaden är tuff när det gäller att hitta ledare. Kravbilden är ganska stor och kräver ofta en hel del erfarenhet, något som gör sökningarna ännu snävare.

Väldigt lite talar för att AIK letar efter något utländskt namn. Sverige utmärker sig kulturellt som ett väldigt extremt land och utländska tränare – oavsett sport – brukar har svårt att lyckas just av den orsaken.

Fler namn som skulle kunna finnas på AIK:s lista är Johan Lundskog, 35-åring som har stor erfarenhet trots sin unga ålder. Han är tränare i Schweiz just nu. Niklas Gällstedt har enligt flera uppgifter varit ett intressant namn för några år sedan. Är huvudtränare i Rapperswill, samma klubb som värvade Tom Pyatt.

Jörgen Jönsson, assisterande tränare i Örebro, har gedigen erfarenhet. Ska han ta steget och bli huvudtränare, skulle AIK kunna vara steget dit.

Frågan är ännu levande. Återstår att se hur länge det dröjer innan AIK har en av de största pusselbitarna till kommande säsong.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa