Nya krav – men AIK går mot toppår

Kraven på att spela i SHL blir tuffare efter en ny överenskommelse mellan Svenska Hockeyligan och Svenska Ishockeyförbundet. Men för storklubben Skellefteå AIK innebär de nya ekonomiska kraven inte någon större förändring. ”Vid nästa bokslut kommer vårt kapital inte vara lägre”, avslöjar ordföranden Pär Nordlund.

23 januari 2015 15:13

Det nya avtalet mellan de två stora aktörerna i svensk hockey presenterades på fredagen. Och Pär Nordlund, ordförande i Skellefteå AIK, välkomnar det.

– Det är jättebra att vi har kommit till vägs ände, vi har hållit på med det här under en väldigt lång tid. Det var viktigt att få klart det här. Vi är lyckligtvis inte i den sitsen, men det är viktigt för de lagen som går mot en kvalserie, att de vet förutsättningarna och kravbilden.

Från och med säsongen 2016/17 ställs tuffare krav på eget kapital. Efter fem år höjs den gränsen ytterligare, till åtta miljoner. För Skellefteå AIK innebär kraven inga problem.

– I fjol hade koncernen ett eget kapital på 37 miljoner kronor och kan utlova att det inte kommer att bli lägre när vi presenterar vårt bokslut i juni. För vår del, för Skellefteå AIK, blir det inget problem, säger Nordlund.

Ett annat krav som kommer att ställas har med arenornas publikkapacitet att göra. Skellefteå Kraft Arenas 6 001 platser uppfylls de med god marginal. För en del hockeyallsvenska lag som siktar på SHL blir det dock betydligt tuffare.

– Om man ser på Asplöven, så får sådana lag, som inte har den nödvändiga volymen i arenorna, problem, medger Nordlund.

 

Det är jättebra att vi har kommit till vägs ände, vi har hållit på med det här under en väldigt lång tid.

Nya avtalet

Varje SHL-förening ska från säsongen 2016/17 ha ett eget synligt kapital på 4 miljoner kronor. En SHL-klubb ska också erbjuda en modern arena med publikkapacitet på 5 000 åskådare varav 3 500 ska vara sittplatser.

SHL tar över ansvaret för utbildningar och kostnader för SHL-domare och supervisors.

SHL och hockeyförbundet aviserar om ett utökat samarbete med hockeyallsvenskan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa