Norran betygsätter AIK:arnas inledning

I veckan är det landslagsuppehåll i SHL. Då passade Norran på att betygsätta AIK:s trupp efter drygt första fjärdedelen av serien.

9 november 2019 10:00

MÅLVAKTER

• Gustaf Lindvall, 11 spelade matcher, GAA: 1,89, 92,88 räddningsprocent.

Kommentar: Vilket lyft för "Gurra", som växt ut från en kille som febrilt jagat förstaspaden till att greppa den och leverera stort. Ska bli intressant att se vem av Lindvall och Armalis som blir förstavalet senare i vinter.

Betyg: 5

• Mantas Armalis, 3 spelade matcher, GAA: 1,47, 95,12 räddningsprocent.

Kommentar: Kommit in efter långtidsskadan och varit briljant. Men tre matcher är nästan för lite som underlag för att göra någon större värdering. Men i de matcher Mantas stått har han varit riktig vass.

Betyg: 4

• Oskar Östlund, 4 spelade matcher, GAA: 4,52, 83,78 räddningsprocent.

Kommentar: Efter en stabil försäsong har det mesta studsat emot Östlund, vars siffror är svaga. Har dock fått stå i flera av matcherna när laget inte varit på topp. Kommer få svårt att få speltid när både Lindvall och Armalis är skadefria.

Betyg: 1

BACKAR

• Jonathan Pudas, 16 matcher, 10 (3+7) poäng, 12 utvisningsminuter, +/- 0.

Kommentar: Är i sina bästa stunder landslagsmässig men har även en tendens att blanda och ge lite för mycket. Har i det stora hela stått för en bra säsongsinledning och bildat ett stabilt backpar med Lundberg.

Betyg: 3

• Arvid Lundberg, 16 matcher, 7 (0+7) poäng, 8 utvisningsminuter, +4.

Kommentar: Varit AIK:s bästa back och även blivit belönad med en plats i Tre Kronor. Arvid besitter en ytterst hög lägstanivå och gör sällan misstag. Är en jätte defensivt men skickligare med puck än vad många tror.

Betyg: 4

• Niklas Burström, 16 matcher, 4 (2+2) poäng, 8 utvisningsminuter, +1.

Kommentar: "Nisse" har hittat hem igen vilken tydligt syns på isen. Är en tjurig jävel defensivt, och det är då som han är som bäst. Även fått pilla dit några poäng.

Betyg: 4

• Filip Berglund, 16 matcher, 4 (2+2) poäng, 2 utvisningsminuter, -1.

Kommentar: Efter den klassiskt svagare "andra säsongen" så är Berglund tillbaka och presterar på hög nivån igen. Är idag en solid tvåvägsback som tar stort defensivt ansvar i par med unge Broberg.

Betyg: 3

• Petter Granberg, 16 matcher, 3 (0+3) poäng, 8 utvisningsminuter, +2.

Kommentar: När Granberg är som bäst är han en stor och stark jätte som ger viktig kraft defensivt. Men när det inte funkar så hamnar han efter och drar på sig onödiga utvisningar. Granberg behöver helt enkelt lyfta sin lägstanivå, då blir han ännu nyttigare.

Betyg: 2

• Philip Broberg, 16 matcher, 2 (0+2) poäng, 2 utvisningsminuter, -3.

Kommentar: Tagit SHL med storm genom sin puckskicklighet, talang och fart. Har flertalet gånger varit nära att sätta det där drömmålet, vilket lär komma inom kort. Även bjudit på några stora misstag efter felbeslut i fel lägen. Det är något som man försöker jobba bort.

Betyg: 3

• Jacob Andersson, 13 matcher, 1 (1+0) poäng, 2 utvisningsminuter, +2.

Kommentar: Haft sparsamt med istid vilket gjort det svårt för Andersson att lyfta och ta plats i offensiven, som är hans styrka. Defensivt kan han ibland vara lite för klen, så där finns ett viktigt förbättringsområde.

Betyg: 2

• Adam Wilsby, 1 match, 1 (0+1) poäng, 0 utvisningsminuter, +/- 0.

Kommentar: Gjorde en pinne i sin enda SHL-match för säsongen och har därefter varit lysande i J20 och även fått en jättefin start i Södertälje, som Wilsby är utlånad till säsongen ut.

Betyg: Spelat för lite.

• Patrik Norén 2 matcher, 0 (0+0) poäng, 2 utvisningsminuter, -3.

Kommentar: Förra säsongens plus/minus-kung har inlett med -3 på två matcher. Ovant för att vara Norén, som kommer få slåss för att få speltid i vinter. Men som vi vet har han en hög lägstanivå.

Betyg: Spelat för lite.

FORWARDS

• Joakim Lindström, 16 matcher, 15 (7+8) poäng, 6 utvisningsminuter, +4.

Kommentar: När det gäller Jocke så känner man i stort sett alltid att han kan vara ännu bättre. Men 15 poäng på 16 matcher är ruggit bra i en liga där bara en snittade över en poäng förra säsongen (Ryan Lasch). Så Jocke är fortsatt riktigt vass, även om han kan ännu bättre.

Betyg: 4

• Oscar Möller, 16 matcher, 12 (3+9) poäng, 8 utvisningsminuter, -2.

Kommentar: Har i och med C:et på bröstet tagit ett ännu större lagansvar vilket betyder att offensiven fått ge vika en aning. Trots det har Möller tolv pinnar på sexton matcher – ett snitt som har potential att öka framöver om han börjar hitta rätt när han laddar bössan i powerplay. Skulle även göra mer poäng om han spelade med Jocke.

Betyg: 3

• Andreas Wingerli, 16 matcher, 11 (5+6) poäng, 2 utvisningsminuter, -4.

Kommentar: Har som förväntat tagit stora steg och även fått göra fler poäng. Lyckselesonen har dock haft lite tyngre på slutet men håller generellt en hög lägstanivå där det håra jobbet alltid står i fokus.

Betyg: 4

• Jonatan Berggren, 15 matcher, 7 (0+7) poäng, 6 utvisningsminuter, -1.

Kommentar: Skadan satte stopp för ett genombrott förra säsongen. Det har istället kommit denna höst då Berggren bjudit på den ena högklassiga prestationen efter den andra. Har ett gudabenådat spelsinne men söker däremot efter första SHL-målet, som konstigt nog inte kommit än.

Betyg: 3

• Robin Alvarez, 16 matcher, 6 (2+4) poäng, 8 utvisningsminuter, +3.

Kommentar: Började starkt i kedjan med Jocke och Pyatt men har eftersom svalnat och är nu nere i fjärdekedjan och kämpar. Malmösonen brukar generellt vara som bäst efter jul. Så här finns sparkapital.

Betyg: 2

• Linus Lindström, 16 matcher 5 (4+1) poäng, 8 utvisningsminuter, +1.

Kommentar: Efter en offensivt tung fjolårssäong har "Lirre" verkligen blommat ut i SHL-kostymen och tagit en mer framskjuten roll än vad många hade förväntat sig. Har dessutom stått för fyra mål och tekat betydligt bättre än förra vintern.

Betyg: 3

• Jesper Frödén, 16 matcher, 5 (3+2) poäng, 4 utvisningsminuter, -1.

Kommentar: Det var nog skönt för Frödén att han fick trycka dit två mål mot Djurgården här om veckan. För skottet är främsta styrkan och något som burit frukt i allsvenskan. Så här finns mer att ta för AIK. Däremot har Frödéns jobb hållit hög klass.

Betyg: 2

• Tom Pyatt, 16 matcher 5 (3+2) poäng, 0 utvisningsminuter, +5.

Kommentar: Fem poäng på 16 matcher är för lite för en förstacenter som dessutom fått spela i PP1 hela säsongen och vid sidan av Jocke. Men Pyatt har andra viktiga egenskaper, som det defensivt hårda jobbet (bäst plusminus i AIK) samt hans briljans i tekningscirkeln (57%).

Betyg: 3

• Jacob Olofsson, 13 matcher, 3 (0+3) poäng, 2 utvisningsminuter. -5.

Kommentar: Har mycket hockey i sig men haft svårare att översätta det i poäng i SHL. Har på slutet fått chansen i powerplay tillsammans med Jonte Berggren, en konstellation som levererat direkt och något som gett Olofsson viktig luft under vingarna.

Betyg: 2

• Toumas Kiiskinen, 2 matcher, 2 (2+0) poäng, 0 utvisningsminuter, +2.

Kommentar: Kom in som en finsk storm med två mål i första perioden. En nyttig tvåvägsspelare som kan bli ytterst viktig i AIK om man lyckas plocka fram och vässa till 33-åringens offensiva spets.

Betyg: Spelat för lite

• Adam Pettersson, 16 matcher, 2 (2+0) poäng, 6 utvisningsminuter, -2.

Kommentar: Laglojal spelare uti fingerspetsarna som gör ett gigantiskt jobb i det tysta. Däremot har det bara blivit två poäng på 16 matcher vilket i Adam P-mått mätt är lite för lite. Så finns mer att hämta från killen med över 400 SHL-matcher i AIK.

Betyg: 2

• Rickard Hugg, 14 matcher, 2 (1+1) poäng, 0 utvisningsminuter, +2.

Kommentar: Det var höga förväntningar på Hugg inför säsongen men det har visat sig att steget från den kanadensiska juniorhockeyn till SHL varit stort att ta för forwardstalangen. Har också varit bänkad på slutet, men detta är en spelare som kan växa över tid.

Betyg: 1

• Albin Eriksson, 12 matcher 2 (0+2) poäng, 4 utvisningsminuter, +/- 0.

Kommentar: Inledde mycket positivt och fick då också förtroende i powerplay. Men har med tiden halkan längre ner i hierarkin och också dessutom på en infektion som också påverkat hans speltid i A-laget. Så detta är ett stort sparkapital.

Betyg: 2

• Albin Sundsvik, 7 matcher, 1 (1+0) poäng, 0 utvisningsminuter, +1.

Kommentar: Har med sin smartness och skicklighet briljerat i J20 och har med det fått spela en hel del i SHL, trots att 15 forwards varit tillgängliga. Skrivit på till 2022 vilket är viktigt för AIK då Sundsvik har potential att bli en storspelare i framtiden.

Betyg: 2

• Pontus Widerström, 14 matcher 1 (0+1) poäng, 31 utvisningsminuter, -4.

Kommentar: Jobbar och sliter men har än så länge inte blivit den där nyttiga tvåvägsspelare á la Pontus Petterström. Har haft svårt att platsa på slutet och behöver hitta ett sätt att dra nytta av sitt fysiska spel. Kan bli nyttig ju längre säsongen lider.

Betyg: 1

Betygsskala

5) Mästarklass

4) Mycket bra

3) Bra

2) Godkänd

1) Allsvensk klass

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Arvid Marklund

Ämnen du kan följa