NHL-intresse för AIK-backen: ”En dröm man har”

Skellefteå AIK-backen Emil Djuse har Nordamerikanska ögon på sig. ”Det är rätt så många klubbar som följer honom", säger Djuses agent, Jacob Hedin till Norran.

15 januari 2019 06:42

Emil Djuse tog stora steg under förra säsongen och slutade till sist på 21 (3+18) poäng på 50 matcher. En notering som gjorde att under säsongen fanns med i diskussionerna kring landslaget.

Men debuten i Tre Kronor har fått vänta med sig. Trots det fanns det en intressant öppning för Djuse efter förra säsongen.

– Det fanns NHL-klubbar som var intresserade förra året och Emil tackade också nej till ett NHL-kontrakt efter säsongen, säger agenten Jacob Hedin, som berättar att intresset för backen kvarstår:

– Det är lite av en backbrist på andra sidan av Atlanten vilket medför att möjligheten att åka över ökar. Och det är många NHL-klubbar som följer honom även i år.

Jag behöver ta viktiga steg i min utveckling om jag en dag vill få chansen i NHL.

Toppar och dalar

För Emil Djuse har säsongen varit lite av en berg- och dalbana. Starten var magnifikt med sex poäng på de fyra första matcherna samt ett stabilt försvarsspel.

– Efter det hade jag en rätt tung svacka samtidigt som när hela laget hade en svacka. Det har dock känts bättre på slutet då jag steppat upp lite även om jag måste riskminimera spelet lite till, säger Djuse, som hade två poäng i 6–4-segern mot Timrå och som gjort sex poäng de fem senaste matcherna.

Inte draftad

25-åringens kontrakt med Skellefteå AIK löper ut nästa år (2020), och med tanke på att Djuse är odraftad behöver ett NHL-avtal vara skrivet innan den 15 juni.

– Det är alltid ett gäng som får chansen att åka över varje år, så det är kul att det finns klubbar som har koll på mig. Det är klart att det är en dröm man har, att spela i NHL. Den chansen vill man inte missa om man får den, säger Djuse, som dock är tydlig med att han lever här och nu:

– Jag fokuserar inte alls på NHL och pratar väldigt sporadiskt med min agent om det. Det jag vet är att det finns klubbar som kollar, i övrigt så ligger allt krut på att hela tiden ta steg och utvecklas för att hjälpa Skellefteå. Jag behöver också ta viktiga steg i min utveckling om jag en dag vill få chansen i NHL.

FAKTA

Emil Djuse

Ålder: 25 år.

Position: Back.

SHL 2018/19: 32 matcher, 16 (4+12) poäng, -2, 14 utv-min.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa