”Jag blev helt såld på upplägget”

Skellefteå AIK:s tränarteam är spikat. Det efter att Lulesonen Stefan Hedlund blev klar som ny assisterande tränare under torsdagsförmiddagen. ”Jag blev helt såld på det upplägg som presenterades”, säger Hedlund till Norran.

10 maj 2019 08:33

Han och familjen befinner sig i Schweiz för tillfället. Det har varit bofast i landet i två år, men nu kommer det att bära hemåt.

– Det har varit två oerhört spännande år för min del och oerhört utvecklande att få uppleva ett nytt land och kultur med allt det innebär, säger Hedlund.

Han har en gedigen bakgrund, både som spelare och ledare. Spelarkarriären höll på fram till säsong 07/08 och a-lagskarriären avslutades där den började – i Piteå. Därefter hoppade Hedlund på tränarkarriären direkt och blev huvudtränare för Piteås J20-lag.

Utvecklande

Och Hedlund har varit huvudtränare nästan hela sin tränarkarriär.

– Så har det varit. Men förra säsongen fick blev jag uppflyttad till Zug och fick vara assisterande och har trivts jättebra med det. Det har varit grymt utvecklande.

Nu väntar ett uppdrag i Skellefteå AIK, som en av tre tränare bakom Tommy Samuelsson.

– Jag blev helt såld på det upplägg som presenterades av Erik Forssell och Niclas Lundqvist. Det är en form av nystart och det känns oerhört intressant.

Hur beskriver du dig som tränare?

– Min styrka är att jag har ett driv och en passion. Jag är noggrann och hoppas att jag har goda egenskaper för att kunna jobba med spelarutveckling och helt enkelt hjälpa spelare att bli bättre.

Vad har du för mål med tränarkarriären, siktar du mot NHL?

– Nej, helt ärligt har jag aldrig funderat på NHL. Däremot har jag drömt i hela mitt liv om att träna ett lag i SHL.

Hedlund kommer till AIK med en väldigt modern egenskap. Han jobbar digitalt i hög grad.

– Jag började utveckla det redan i samband med att jag började som tränare. Jag tänkte att om hallen brinner ned, brinner ju även alla papper ned. Så jag började jobba digitalt. Och i dag har ju alla en iphone, så det är väldigt enkelt att kunna ordna snabb och exakt feedback till spelarna.

Hedlund fyller 44 år i slutet av maj och har fru och fyra barn, tre söner och en dotter. Han kommer till Skellefteå under kommande vecka.

"Oerhört kul"

AIK:s GM Erik Forssell är väldigt nöjd över att tränarstaben nu är fullständig och att man knytit till sig Stefan Hedlund:

– Det känns oerhört kul att få in Stefan i tränarkvartetten. En väldigt driven person och ledare som vill utveckla både sig själv och sin omgivning. Han är hela tiden nyfiken på att lära sig nya saker och är redo att göra ett väldigt hårt jobb. En Norrlandskille som varit nere i Schweiz och samlat på sig mycket erfarenhet, både i Zugs akademiverksamhet och A-lag (som tog sig till final) där han jobbat mycket med individutveckling och att sätta upp en struktur för det, säger Forssell.

Fakta

Stefan Hedlund

Född: 1975.

Familj: Fru Pernilla, sönerna William 17 år, Lucas 13 år, Ludvig 10 år och dottern Tilda 15 år.

Klubbar som tränare: Piteå, Luleå Hockey J20, Zug.

Aktuell: Skrivit ett tvåårskontrakt med AIK.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Arvid Marklund

Ämnen du kan följa