Hockeykarriären är över: ”Jag avslutar med en av mina bästa säsonger”

Fredrik Lindgren har funderat färdigt. På måndag börjar ett nytt kapitel i hans liv. Han har fått jobb på New Wave som säljare. ”Det är förstås ett tufft beslut att ta att sluta med hockeyn”, säger 38-åringen.

27 september 2019 10:47

Backen bördig från Arvidsjaur har spelat a-lagshockey i mer än två decennier. Det mest fascinerande är att fjolåret tillhör en av Lindgrens bästa i karriären.

Men nu är det över. Lindgren och AIK gick skilda vägar i våras och efter att ha funderat länge står det klart att det blir en satsning på den civila karriären.

– Det har varit många tankar. Vad ska jag göra. Ska jag satsa civilt eller spela ett år till?

Att vara i Skellefteå med familjen har varit en avgörande pusselbit.

– Min son Noel sa att han inte ville flytta igen. Och jag har funderat och känt att jag inte skulle kunna åka i väg och sitta själv i en tvåa i åtta månader för att bara spela hockey.

Lindgrens karriär i bilder från Norrans arkiv

Successivt har Lindgren allt mer börjat fundera över alternativ utanför hockeyn.

– Det är ett väldigt tufft beslut att ta att sluta. Samtidigt vet man att den här dagen kommer förr eller senare. Jag har vägt för- och nackdelar. Och på så sätt kommit fram till det här.

På måndag börjar han sitt nya liv med anställning på New Wave.

– Jag har pratat med Tomas och Viktor en del. Jag har fått en väldigt bra känsla. Det blir bra att hoppa på det här. Jag har ingen grund att falla tillbaka på, så det här känns spännande. Jag får jobba med människor.

Hur många anbud har du haft?

– Det har inte varit så många. Många trupper har varit ganska färdigbyggda. Och nu för några veckor sedan kollade jag med en agent hur det såg ut. Han sa att det är ganska låst läge, men att vid den här tiden börjar det lätta upp.

Lindgren har ändå bestämt sig att ta steget till den civila karriären.

– Det är ett stort beslut att ta. Det är en lång bearbetning och man kan väl säga att jag fortfarande finns lite i den processen.

Många höjdpunkter

Fredrik Lindgrens karriär har följt AIK:s unika och sagolika resa från åren efter det överhängande konkurshotet till att rankas som bästa klubben Europa.

– Det har varit otroligt häftigt. Utvecklingen har ju varit enorm. Under 90-talet var det stora starka spelare och mycket spelförstörande moment. Nu handlar allt om fart och att ge hundra procent hela tiden. Skillnaden är stor hur allt har utvecklats.

Under 00-talet var Lindgren med och spelade upp AIK i SHL och första säsongen i hockeyns finrum blev han även uttagen i Tre Kronor.

– Det kom som en stor överraskning. En kul erfarenhet. Jag var med och vann Sweden Hockey games vid ett tillfälle och då spelade jag backpar med Kenny Jönsson. Jag förstår varför han har varit så lyckosam och så framgångsrik.

En annan höjdpunkt är förstås SM-gulden 2013 och 2014. På elitnivå har Lindgren spelat över 1 000 matcher inkluderat spel i Tre Kronor, som till slut stannade på 27 matcher.

Senaste säsongen blev till viss del sparsmakad för AIK, men Lindgren stack ut som en av de främsta spelarna. Något som gör hans avsked både unikt och ganska snyggt.

– Jag avslutar med en av mina bästa säsonger. Det känns faktiskt ganska bra när man ser tillbaka på det nu med lite distans.

En unik karriär är över. Fredrik Lindgren gjorde starka avtryck under sin karriär som en av de mest kraftfulla skridskoåkarna i SHL:s historia. Nästa vecka fyller backen 39 år.

Fredrik Lindgren

Född: 1980

Moderklubb: Arvidsjaur

Familj: Fru och tre barn

Antal SHL matcher (ink slutspel): 706 matcher

Antal Allsvenska matcher (ink kval och play-off): 348

Poäng SHL och allsvenskan: 40 mål+118 ass =158 poäng

Slutspel SHL och allsvenska: 7 mål+33 ass= 40 poäng

Aktuell: Har bestämt sig för att avsluta sin karriär, mer än 20 år efter a-lagsdebuten i Arvidsjaur.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa