Hedlund på plats: ”Oerhört kul”

Iklädd träningskläder och redo för nytt äventyr. Norran tog pulsen på Skellefteå AIK:s nya tränare Stefan Hedlund dagen efter ankomsten till Västerbotten. "Aldrig tidigare sett ett sådant driv som här", säger han.

16 maj 2019 18:27

Vi träffar Stefan Hedlund efter onsdagens lunch upp vid Skellefteå Kraft Arena. Att han har på sig shorts, gympaskor och en träningströja beror inte på att han tränat själv.

– Jag tycker inte om att stå i jeans och titta när laget tränar. Jag vill vara klädd likadant som grabbarna. Det känns bättre, säger Stefan med ett leende.

Trots att det är första riktiga dagen på nya jobbet trivs Hedlund redan som fisken i vattnet.

– Det känns oerhört kul. Kul att få träffa laget och föreningen, säger han och fortsätter:

– Jag är väldigt imponerad på det sätt som det lyser i ögonen hos spelarna som kör barmarksträningen. Det drivet och trycket som finns i gruppen har jag aldrig sett förut. Så väldigt kul att se.

Hur ser du på truppen?

– Många av de unga spelarna känns väldigt spännande. Jag har bland annat fått jobba med Hugg (Rickard) och Olofsson (Jacob) tidigare i olika landslag. Det är drivna killar som har bestämt sig att nå långt i karriären. Och att många unga och hungriga spelare kommit in passar väldigt bra i vår grupp, tillsammans med klasspelarna som varit här över tid. Den mixen känns grymt spännande.

I en tidigare intervju med Norran berättade Hedlund att han var helt såld på upplägget som Erik Forssell, GM, och sportchefen Niclas Lundkvist presterade för honom.

Kan du utveckla det?

– Att jag skulle få möjlighet att vara med och jobba med utveckling av, dels de spelare som varit i klubben över tid som jag tror man kan få ut mycket mer av, och dels de unga killarna som vill framåt i sin karriär, det kändes grymt spännande. Så att få jobba med den häftiga mixen är grymt inspirerande, säger Hedlund.

Basen i Piteå

Familjen kommer att bosätta sig i Piteå.

– Det har inte varit superlätt, särskilt för min äldsta son (William, 17 år) och även min dotter som är 15, med att bo i ett nytt land med nytt språk och så vidare. Så det är en av anledningarna att vi valt att flytta hem. Så familjen bor i Piteå, äldsta grabben ska bo i Luleå och spela hockey med Luleå. Mina två yngsta grabbar, 10 och 13 år, kommer spela hockey i Piteå. Och det är själva grunden, att barnen ska få komma tillbaka till sina kompisar, sin klass och idrottslag.

Så då blir det pendling för dig?

– Jo, jag kommer nog åka emellan en hel del men det blir nog också någon form av boende här i Skellefteå, säger Stefan.

Han är född i Luleå men flyttade till Rosvik, som ligger mellan Piteå och Luleå, när han var två år. Så Stefan känner sig mer som Pitebo än Lulebo.

Vilket lag höll du på som ung?

– När man bor i Piteå är man väldigt tudelad. Så jag har väl egentligen aldrig hållit på varken Skellefteå eller Luleå. Men när jag jobbade i Piteå Hockey så hade vi ett bra samarbete med Skellefteå och givetvis har man följt klubben lite extra när Lasse Johansson jobbade här.

Att få jobba med den häftiga mixen är grymt inspirerande.

Beslut om roll

En högintressant fråga är den vilken roll Stefan Hedlund och de övriga i AIK:s tränarteam kommer ha kommande säsong.

Inget är ännu bestämt men det kan mycket väl bli så att Hedlund tar den roll som Bert Robertsson hade, den med fokus på defensiven.

– Det är inget beslut vi vill hasta med utan det ska vi ta noggrant.Men jag kommer från att jag jobbat med backar och spelet utan puck. Så någonstans där kanske vi hamnar så småningom. Vi får se. Men det viktiga är att allt blir rätt.

Stefan och Stefan

Sist men inte minst är det intressant vad Stefan och Stefan – Hedlund och Klockare – ska kalla varandra för.

– Första förslaget är Stefan ett och Stefan två. Det andra är Klockare och Hedlund. Vi ska försöka avgöra det de närmsta dagarna, avslutar Hedlund glatt.

FAKTA

Stefan Hedlund

Ålder: 43 år.

Familj: Fru Pernilla, barnen William 17 år, Tilda 15, Lucas 13, Ludvig 10.

Klubbar som tränare: Piteå, Luleå Hockey J20, Zug.

Aktuell: Skrivit ett tvåårskontrakt med AIK.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Arvid Marklund

Ämnen du kan följa