Från uselt till urstark för Skellefteå AIK

En match med två ansikten är ett klassiskt ordspråk. Den första kvartsfinalen mellan Skellefteå AIK och tjeckiska Pilsen var ett typexempel på talesättet.

5 december 2018 06:39

"Spelarna tycker det är lika roligt att vara här som publiken". Ja, så sa Micael Engström, mannen som finns med och hjälper AIK i bakgrunden, i AIK:s TV-studio under den första periodpausen.

Det var ord som tydligt beskrev AIK:s insats så långt. Och värre skulle det faktiskt bli.

För när Pilsen hade 3–0 på tavlan, och 13–0 i skott under andra periodens första halva, var det en då en berättelse om en av AIK:s sämsta insatser i mannaminne. Det var helt enkelt bedrövligt.

Klyschornas match

Men sport är häftigt. Och som vi vet vänder det snabbt. Ja, klyschorna är enkla att använda här. Det mest klockrena talesättet efter 60 minuters spel var utan tvekan det att en match kan ha två olika ansikten. För så var det verkligen.

Efter att AIK:s tränarteam tagit timeout i den andra perioden vände matchen. AIK gick från uselt till ett lag med spelglädje.

Det skulle dock dröja till den 48:e matchminuten innan AIK spräckte nollan. Extra skönt både sett till betydelsen i den här kvartsfinalen men också då man blev nollade på hemmaplan mot Brynäs i SHL.

Duo klev fram

Precis som många gånger tidigare, sett till CHL, klev Juhamatti Aaltonen fram. Finländaren har verkligen fått till det på den europeiska scenen medan han däremot har det tungt på den svenska.

1–3 målet var snyggt men var långt ifrån lika vackert som smörpassningen till Linus Lindströms 2–3-mål. Lindström, som precis som Aaltonen haft det tungt i SHL, fixade även 3–3-kvitteringen när han distinkt tryckte upp pucken i nättaket.

Så sammantaget blev detta en match med en hel del positiva svartgula bitar. Utgångsläget är nu helt öppet inför returen och i potten ligger inte bara en plats i semifinalen utan även omkring 500 000 kronor, vilket är prispengar som tillfaller de fyra lagen som når hit. Därefter väntar ännu större summor i finalen.

Allt tveksammare

På läktaren var allt sig likt i Skellefteå. Den officiella siffran flaggade för drygt 1 500 personer. Men när sex bortasupportrar är det enda som hörs kommer återigen frågorna om CHL någonsin kommer ta fart i Sverige.

Jag blir mer och mer tveksam.

FAKTA

3 noteringar från CHL-kvällen:

Show. Sex tillresta tjeckiska fans höll låda i 60 minuter och bjöd faktiskt på show. All eloge till dem.

Tung kväll. Backparet med Jonathan Pudas och Patrik Norén var inne på alla tre baklängesmålen och hade det blytungt.

I form. Petter Granberg spelade återigen rejält och visade att formen är uppåtgående.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Arvid Marklund

Ämnen du kan följa