Fahlgren tar över klubban i AIK

Han lämnar över efter en sagolik historia i klubben. Pär Nordlunds tid i Skellefteå AIK är över i formell mening. Men efter 23 år i styrelsen och 19 år med klubban i hand – blev han vald till hedersordförande. Kenneth Fahlgren valdes in som ny ordförande. ”Ett hedersamt uppdrag”, säger Fahlgren.

26 juni 2019 07:00

Det var något av en höjdpunkt på årsmötet. Slutet på en era, men också början på en ny. Pär Nordlunds historia i AIK är nästan som en saga.

Från att ha köpt ut puckar till klubben ur egen ficka i en sportbutik i staden, var han med och ledde klubben till två SM-guld och att bli rikast i SHL.

– När jag började i AIK var det ett underskott på sju miljoner för att rädda klubben. På så sätt sluter jag väl cirkeln när jag lämnar klubben med en förlust på sju miljoner, sa ordföranden skämtsamt under sitt tal.

Hedersordförande

Runt ett 60-tal medlemmar i föreningen hade letat sig till Skellefteå Kraft arena för att följa årsmötet. När mötet närmade sig sitt slut gav de närvarande på mötet en stående ovation till Nordlund. Pea Israelsson, som kom till föreningen ett år efter Nordlund, hyllade ordföranden:

– Han har ju betytt mycket. Han är en otroligt skicklig affärsman och genuint klok människa. Från början var vi inte många på kontoret och vi fick ju jobba med allt. Sedan har det, tack och lov, förändrats så att allt arbete inte behövde ligga på styrelsen. Allt för att vi skulle orka.

Det sista beslutet på årsmötet klubbades fram och gav Pär Nordlund titeln hedersordförande.

Stor hockeyvän

Nye ordföranden, Kenneth Fahlgren, har varit med i styrelsen i tre år. 62-åringen var senast vice ordförande och har en lång bakgrund i både AIK och inom ishockeyn.

– När jag började att spela gick det att spela för flera klubbar. Jag spelade både för AIK och Lejon.

Han flyttade när han blev äldre och spelade i Almtuna samtidigt som han studerade till jurist. Han slutade tidigt som aktiv, Fahlgren var bara 28 år när han la upp skridskorna på hyllan.

Men istället har han regelbundet haft uppdrag inom hockeyn.

– Jag satt med i Västerbottens disciplinnämnd och har även suttit i svenska hockeyförbundets licensnämnd. Därefter har jag även jobbat med licensverksamheten i Hockeyettan.

När fick du förfrågan om att bli ordförande?

– Formellt fick jag frågan i våras.

Fahlgren valdes som ny ordförande i två år. Och han har en gedigen uppgift att ta tag i tillsammans med styrelsen. Årets bokslut blev förlust med 7,8 miljoner kronor. Tredje raka året som det blir förlust.

– Det som har varit är som en bakström av den enorma framgång vi har haft. Det var som Pär har sagt tidigare. En sån här bakström kommer man inte ur direkt. Jag tycker att vi har vidtagit bra åtgärder för att komma vidare. Jag är full av tillförsikt.

Det som har varit är som en bakström av den enorma framgång vi har haft.

AIK:s styrelse 19/20

Ordförande: Kenneth Fahlgren (vald på två år)

Övriga: Jonas Holmqvist, Tiina Jussila, Christophter Lundström (ny), Fredrik Andersson, Åsa Stocksén Nilsson, Fredrik Strömholm.

Årets resultat: –7,8 miljoner kronor.

Eget kaptial: 45,3 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Adam Savonen

Ämnen du kan följa