Dagen efter: Öberg talar ut efter avskedet med AIK

Det är dagen efter offentliggörandet. Det har varit en tuff tid för AIK-tränaren Fredrik Öberg som avskedades från klubben. ”Jag är besviken, men känner väl till spelets regler. Det är så här det kan vara i elitidrott, säger tränaren exklusivt till Norran.

28 april 2017 19:44

45-åringen blev upplyft till a-laget som tränare inför årets säsong efter fyra år i J18-laget. Öberg har en lång historia i klubben även som spelare, men i går offentliggjordes att han inte får behålla jobbet i AIK.

– Det är tufft. Det är klart det är bittert, säger Öberg som ofrivilligt fått bära mycket skuld för den tuffa säsongen.

Efter sex raka SM-finaler och en spektakulär framgångsvåg kom det svacka som inte bara är sportslig, utan även ekonomisk. AIK slutade sexa i serien och åkte ut efter sju tuffa matcher i kvartsfinalen mot Frölunda.

Hur ser du på säsongen?

– Jag har ju sett många upplagor av AIK och kan uppleva att det ofta gått fort att få ihop laget. Den här säsongen tog det lite längre tid än normalt. En del av förklaringen är de skador vi hade på många spelare vi hade behövt. Det var egentligen först efter jul vi fick till det, men hade ändå en del riktiga dippar.

Hårt ansatt

Som ny i tränarkåren har Fredrik Öberg fått utstå obarmhärtigt hårda ord på sociala medier.

Hur ser du på den delen?

– Tittar man tillbaka på det kan det kännas lite som om jag var fel val redan från början. Kritiken kom så snabbt. Nu är jag inte den som följer sociala medier allra mest, men visst har jag noterat vad som har hänt.

Han har även varit föremål för mycket rykten när det har handlat om att få sparken – framförallt senaste månaderna.

– Jo, det har varit frågor om det efter vägen. Det är naturligtvis tufft när sånt händer.

Tacksam

Vad som händer framöver har inte Öberg funderat över i så hög grad.

– Jag vill även säga att jag är väldigt tacksam över att ha fått den här chansen. Det har verkligen varit en stor möjlighet för mig och jag känner att det här året har varit väldigt lärorikt för mig och något jag kan ta med mig.

Kommer du att leta nya jobb inom hockeyn?

– Vi får se vad som händer. Det är en bransch där man inte heller är på samma ställe hela tiden, utan att det krävs att man flyttar. Det är sådant som man får ta ställning till beroende på vad som händer.

Vad gör du närmast?

– Nu blir det att ta det lugnt hemma med familjen.

 

Kritiken kom så snabbt.

Fredrik Öberg

Ålder: 45 år

Moderklubb: Boden

Yrke: Hockeytränare

Aktuell: Berättar om brytningen med AIK, där han egentligen hade ett år kvar på kontraktet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa