Besvikelse för Armalis efter nedflyttningen

Det blev ingen fullträff för Litauens landslag i division I-VM. "Vi räckte inte till helt enkelt", säger AIK-målvakten Mantas Armalis, som passar på att rikta en kritik mot turneringens uppbyggnad.

10 maj 2019 10:26

Litauen spelade detta år i A-gruppen i division I-VM (tidigare B-VM) efter fjolårets succé och uppflyttning en division.

Men trots några riktigt bra prestationer, mot de bättre lagen i gruppen, så blev det till sist en sistaplats och nedflyttning till B-gruppen.

– Vi föll med 1–3 mot Kazakstan där deras sista mål kom i tom kasse och sen blev det 3–4 mot Vitryssland, så vi gjorde riktigt bra matcher mot båda lagen som kvalificerade sig till nästa års VM. Sen så vann med med 2–1 mot Sydkorea, som slutade trea. Så vi visade att vi har ett bra lag, säger Mantas.

Det unga laget hade dessutom mycket erfaren coach i år i den förre spelaren och tränaren i NHL, Daniel Lacroix, som tränat i tyska ligan, DEL, i vinter.

– Ett jättebra tränarteam som verkligen gav oss chansen. Problemet var väl att många av våra unga killar aldrig varit exponerad för den typen av coachning tidigare. Så det var svårt för tränarna att rakt av applicera sitt spelsystem då de istället fick lägga mycket tid på att lära ut grunder i spelet.

Svår uppgift

För Armalis blev det en svettig turnering. Helt annorlunda än i SHL då han spelar bakom ett lag med ett tydligt spelsystem.

– Vi förlorade skotten stort i alla matcher och här gäller det att göra allt för att stoppa varje avslut, som kan komma på helt olika sätt från gång till gång. Det är en utmaning.

Jag är absolut sugen att fortsätta. Det är en ära att representera mitt land och vi har ett så pass skickligt lag att vi ska kunna spela högre upp.

När Mantas blickar tillbaka på VM-turneringen i Kazakhstan så grämer han över lagets insatser i nyckelmatcherna mot Slovenien (0–9) och Ungern (1–4). Men har riktar även en stark kritik mot turneringens spelschema.

– Tidigare har alla lag spelat matcher och vilat samma dagar. Nu var det så att i våra viktigaste matcher så vilade våra motståndare dagen innan medan vi hade spelat den sena matchen kvällen innan och den tidiga matchen dagen därpå. Vårt lag, som ligger efter på den fysiska delen, var inte alls förberedda för det så vi var ett helt annat lag i de matcherna.

Snart på plats

Mantas är trots allt positiv inför framtiden.

– Jag är absolut sugen att fortsätta. Det är en ära att representera mitt land och vi har ett så pass skickligt lag att vi ska kunna spela högre upp, säger Mantas, som snart är på plats i Skellefteå igen:

– Jag fick några dagar ledigt, det behövdes. Men jag är tillbaka på söndag och börjar träna med laget på måndag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Arvid Marklund

Ämnen du kan följa