7,8 miljoner back för AIK som tror på vändning

Skellefteå AIK:s årsredovisning är presenterad och visar på en förlust på knappt 7,8 miljoner för verksamhetsåret 2018/19. "Det är givetvis inte bra och vi måste hitta ett sätt att vända ekonomiska trenden vilket jag är övertygad att vi kommer göra kommande år", säger den avgående ordföranden Pär Nordlund.

18 juni 2019 13:24

Redan i början av april avslöjade Norran att det blir förlust för AIK för tredje året i följd. För två år sedan gjorde föreningen rekordförlust på hela 17 miljoner kronor. I fjol landade resultatet på minus 3,5 miljoner och i år är minusresultatet i koncernen 7,787 miljoner.

AIK var SHL:s rikaste klubb för tre år sedan med ett eget kapital på över 70 miljoner kronor. Nu, efter tre år med minus, ligger det egna kapitalet på cirka 45,5 miljoner.

– Även om vi inte är nöjda med de tre senaste åren så är det egna kapitalet fortfarande väldigt stabilt. Vi ligger topp fyra i SHL, säger Pär Nordlund.

Viktiga faktorer

I verksamhetsberättelsen pekar AIK på fyra huvudpunkter till förra säsongens minusresultat. Det handlar om ökade personalkostnader, stora investeringar i konferens- och restaurangverksamhet som ännu inte gett planerade vinster, att reklamavtalet inom SHL inte nått upp till förväntad utdelning samt att publikintäkterna minskat.

Tittar man på biljettintäkterna låg de på 25 miljoner kronor vilket är en minskning på sex miljoner.

– Givetvis påverkade det att vi åkte ut i kvartsfinal då de stora pengarna finns att tjäna i semi och i final. Sedan är det ingen hemlighet att vi får kämpa med publikintäkterna. Och här finns det ingen annan väg än att jobba stenhårt på den biten.

AIK:s utökade restaurangdel har än så länge inte gett någon positiv effekt.

– I takt med minskade publiksiffror minkar även restaurangintäkterna. Det går hand i hand, säger Nordlund.

Mer pengar in

Till kommande säsong ökar TV-avtalet med cirka tre miljoner kronor. Dessutom räknas NHL-pengarna, efter att Emil Djuse och Tim Söderlund skrivit på kontrakt, in i nästa års budget. Lägg därtill att spelartruppen kommer vara billigare.

– Jag är övertygad att nästa års resultat kommer vara åtminstone ett nollresultat. Går vi längre än vad vi gjorde i år (kvartsfinal) så gör vi mest troligt ett plusresultat, säger Nordlund och fortsätter:

– Det jag tycker är viktigt är att vi inte minskat en spänn på vår ungdoms- och juniorsatsning vilket kommer betyda mycket i framtiden.

Sista veckan för Pär

Av AIK:s 45,5 miljoner i eget kapital är sju miljoner bundet i egna fastigheter (lägenheter), en hel del i C-hallen men även i inventarier och maskiner.

Men ordförande Pär Nordlund försäkrar om att läget är stabilt.

– På tisdag nästa vecka, den 25 juni, kliver jag av som ordförande. Och det känns väldigt tryggt att lämna över stafettpinnen då vi, som jag ser det, gjort rätt åtgärder inför framtiden.

FAKTA

AIK:s resultat

16/17: – 16,8 mkr. Eget kapital: 56 mkr.

17/18: – 3,5 mkr. Eget kapital: 52 mkr.

18/19: – 7,8 mkr. Eget kapital: 45,5 mkr.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Arvid Marklund

Ämnen du kan följa