Emmylou satsar fullt ut på skateboard

Det handlar om en sport som är mer av en kultur. Nu har Emmylou Holmgren bestämt sig för att satsa fullt ut på skateboard.

Emmylou Holmgren där hon helst vill vara – i en skateboardhall.

Emmylou Holmgren där hon helst vill vara – i en skateboardhall.

Foto: David Ekström

Skateboard2020-11-03 08:18

På Bryggeriets gymnasium i Malmö finns landets enda skateboardgymnasium. Skejtare från hela Norden söker sig dit och eleverna går kurser i Idrott och hälsa specialisering, Träningslära och Design, Foto och Film- och tv-produktion. Undervisningen genomsyras av ett skateboardperspektiv. Meningen är inte att alla ska bli proffs efter studenten utan att individen ska hitta ett eget sätt att utvecklas.

16-åriga Emmylou Holmgren från Skellefteå är en av dessa elever.

– Jag hade hört om den skolan och att det var den man skulle gå om man ville satsa på skateboard. Man får skejta mycket och det är många bra skejtare som går där så man kan lära sig mycket. Jag har insett att jag gillar det så mycket att jag vill satsa på det, säger hon.

Vi träffas på Skatehallen i Skellefteå där hon jobbar under lovet. I bakgrunden så fylls lokalen av hög musik. Runt omkring oss fylls hallen på av barn som upptäckt en ny sport. 

– Vi har 50 kids under veckorna som är här och kör. 

Skateboarden har kommit och gott i popularitet i Sverige. Under slutet av 70–talet till mitten av 80-talet slog den igenom enormt i Sverige för att sedan gå tillbaka.

– I min ålder är det inte många som håller på med skateboard. Men vi har många barn som kör på dagarna och sedan är det vuxna på kvällarna, säger hon och tittar ut i hallen.

Själv upptäckte hon sporten via en musikvideo.

– Jag såg en video med Trainspotters, låten heter "Bastards!" och de skejtade i videon så då tyckte jag att det såg kul ut och jag tänkte att jag kunde göra samma sak, säger hon.

I Skellefteå gick hon på Lejonströmskolan som ligger vägg i vägg med Skatehallen.

– Och eftersom jag jobbade där så kunde jag gå dit och skejta efter skolan på eftermiddagarna.

På skateboardgymnasiet så har de fyra och en halv timme schemalagd träning.

– Men man kan ju skejta på rasterna och efter skolan också så det blir typ 10–15 timmar i veckan jag lägger ner på det.

Att flytta ner till Skåne från Skellefteå har inte varit några problem för Emmylou som gör sin första termin.

– Det är så många som flyttat dit som kommer från andra platser. Det är många från Danmark och Norge som går där – och en spanjor. Därför var det inte så många som kände varandra sedan tidigare – så det har varit lätt att skaffa sig kompisar.

Skateboard är en livsstil.

– Alla på skolan har ju samma intressen. Skateboarden är ju förutom en sport också en kultur med bland annat musiken. Så trots att det är en individuell sport så är det en stor gemenskap efter som alla har samma intresse och livsstil.

Skateboardämnena är betygsgrundande och syftar till att stärka elevernas skolmotivation och betyg inför universitets- och högskolestudier. 

I utbildningen ingår att analysera skatekulturen, designa såväl brädor som skateparker och massor av skateboardåkning.

– Jag går skejtinriktningen och det är i årskurs två och tre som det är foto och filmproduktion. Så det ska bli kul att lära sig att kunna göra bra skateboardfilmer. Sedan ska vi designa en hel skatepark och en bräda i trean.

Hon har ingen direkt målsättning med sporten.

– Det handlar mest om att ha roligt men det skulle vara häftigt att ha ett eget märke i framtiden.

När undertecknad lämnar hallen så har ännu fler barn kommit in med sina skateboards och utanför kommer ett koppel till. En ny skateboardera verkar ha sett sitt ljus i Skellefteå.

– Det är en ny generation skejtare på gång, konstaterar Emmylou.

Skateboard

En sport som startades i USA när surfare ville åka på marken. Sporten lanserades under slutet av 40-talet i USA.

Sporten har haft fyra olika vågor av popularitet. Den första då den lanserades. Den andra kom under 70-talet och den tredje (och största) i mitten av 80-talet då framför allt Tony Hawk blev ansiktet utåt för den stora massan. Den fjärde popularitetsvågen har pågått sedan slutet av 90-talet.

Har genom åren blivit mer och mer av en sport och skulle också gjort entré i Tokyo-OS 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!