Tillsammans med frun Lyndal Oatley driver Kittel sedan några år en omfattande egen verksamhet på den toppmoderna anläggningen i Eulenhof utanför staden Dülmen i västra Tyskland.
– Alla kämpar med intäkterna men jag har den stora lyckan att jag i min verksamhet har många ben och stå på, säger han.
Plånboken har inte tagit stryk, däremot tävlingsinstinkten. Som alla andra har Kittel hamnat i en annorlunda sits. Värst var det i våras och tidigt i somras, men sedan dess har han åtminstone kunnat genomföra några tävlingar med topphästarna Delaunay och Well Done.
– Vi har kunnat tävla lite sporadiskt. Det svåra är att lägga en plan för hästen när tävlingar snabbt ställs in. Därför är jag väldigt tacksam för att Vilhelmsborg blir av, säger han.
"Göra det bästa"
Där, i Århus, Danmark, inleds den västeuropeiska delen av dressyrens världscup i helgen. Det är en av få deltävlingar som kan genomföras under resten av året.
– Nu hörde jag precis att Holland har stängt ned i fyra veckor, Frankrike är stängt i en lockdown och vi får se vad Tyskland gör om det inte blir bättre. Man får göra det bästa av varje tävling för vem vet när nästa tävling kommer?
Såvida inte Österrike drabbas hårt av en smittovåg är Salzburg nästa anhalt i världscupen - men först om sju veckor.
– Problemet för inomhustävlingarna är att det krävs att folk köper biljetter och att man får utställare och så vidare, för det är väldigt dyrt att hyra lokaler. Inomhussäsongen kommer nog att präglas av hur man får ihop lokalfrågan, säger Kittel.
– Som jag förstår ska det vara publik i begränsad mängd i Århus.
TT: Hur är det att tävla utan publik?
– Jag skulle ljuga om jag säger att det är roligt. Samtidigt är det som det är. Det skulle vara mycket mera ledsamt om vi inte fick rida över huvud taget.
Vasst startfält
Kittel och Delaunay - Dude kallad - konkurrerar i helgen med främst danska och tyska stjärnryttare.
– Det är ett väldigt bra startfält. Danmark har så gott som sitt OS-lag representerat. Det är starka tyskar. Nu när det är färre tävlingar blir det också starkare startfält, säger Kittel.
I en värld utan covid 19-virus hade han så här dags haft ett OS i Tokyo bakom sig.
TT: Har dina OS-planer ändrats på grund av pandemin?
– Nej, men det är så klart så att OS kommer ett år senare. Det kommer fram nya hästar och en del blir för gamla. Det är en ny situation. Man kuperar leken på nytt, så att säga.
TT: Dina kort i den leken?
– Det är fortfarande Well Done. Delaunay är på hög nivå och jag har en annan häst som är på väg upp. Jag har fina hästar, men vi tar en dag i taget.
Debut för Due-Boje
Landslagsstjärnan Therese Nilshagen skulle ha tävlat i Århus men lämnade återbud med Dante Weltino. Det öppnar för världscupdebut för Johanna Due-Boje, 31, och tolvåriga stoet Mazy Klövenhöj.
– Det känns lite läskigt, det är väldigt stort för mig. Det kommer att vara ett starkt startfält, men vi ska dit för att se och lära och göra så gott vi kan. Kan vi få till en bättre ritt än vid förra tävlingen och utvecklas så är jag nöjd, säger Due-Boje till Hippson .
Kittel om Due-Boje:
– Jättekul att hon är med. Hon är duktig och ambitiös och har en väldigt bra inställning till hästar och ridning.
Antonia Ramel på Brother De Jeu är tredje svenska ekipage till start i lördagens grand prix. På söndag avgörs küren, det fria programmet.