Under en stor hopptävling i spanska Valencia visade det sig att viruset EHV-1, som kan ha en dödlig utgång, spridit sig bland hästarna. Flera svenska hästar deltog i tävlingen, och det finns bekräftade fall även inom landsgränsen.
Inget fall ha påträffats i Norrland i år. Men Forsells ridcenter i Gummark väljer att stänga sin anläggning för att undvika att få in smittan.
– Eftersom vi lever i en pandemi så börjar man vara ganska van vid att vara lite extra försiktig, säger Amanda Forsell på ridcentret.
Det är sedan i måndags ett tillfälligt tävlingsstopp i tre veckor i Sverige. Men i helgen, innan stoppet infördes, genomfördes en hopptävling i Högbo. Flera fall av virussmitta var konstaterade i närområdet, men inför tävlingen hade inget konstaterats på anläggningen.
Några ekipage som bokat träningstid i ridhuset i Gummark hade också varit på tävlingen och träning i ridhuset i Högbo, men Amanda Forsell tyckte inte att det kändes tryggt.
– För att vara så högt upp i landet är det en ganska stor tävling, och därför kan det vara ganska stor spridning på var ekipagen kommer från. Och om vi har folk som tränar här som åker dit och sedan åker tillbaka till mig så kan vi hinna få hit smitta innan vi ens vet det, förklarar hon.
Amanda Forsell förklarar att stängningen ska ses som en försiktighetsåtgärd, och betonar att ekipage som enbart brukar träna i Gummark och vet med sig att hästarna är friska och inte träffat andra hästar är välkomna i ridhuset.
– Vi har ju inte smittan så här högt upp i landet, vad vi vet i alla fall. Men jag tycker det är bättre att vi tar vårt samhällsansvar innan vi får någon stor smitta. Just nu är det skönt att ha bestämt sig för det här.
Det är inga andra anläggningar i Norrans område som stängt ned. Ridskolorna håller öppet, med begränsningar på grund av covid-19, och Cox ridcenter håller också ridhuset öppet.
Gittan Gröndahl, forskare och tillförordnad statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, påpekar att smittoläget i Sverige är lugnt.
– Det ser bra ut i Sverige. Det är inga tecken på någon större smittspridning, utan de gårdar som har hästar som har varit sjuka eller kastat sina foster (fått missfall, reds anm.) har isolerat sina hästar från kontakt med andra hästar, berättar hon.
Hon förklarar att hästekipage som varit utomlands bör hålla hästarna isolerade den första tiden efter att de kommit hem, för att hinna upptäcka eventuella symtom innan djuret smittar något annat djur.
– Det är en allmän rekommendation som vi alltid förespråkar, men vi påminner om det eftersom det har varit oroligt. Vi har också andra smittor som brukar komma. Den senaste tiden har vi haft tre fall av hästinfluensa med hästlastbilar från utlandet. Så det är alltid en rekommendation att ställa djuren avskiljt till en början.
Smittan är än så länge begränsad till de mer södra delarna av landet, finns det någon större risk att den sprider sig mer norrut?
– Inte som vi känner till. Det är vanligast att personer som ofta tävlar utomlands bor längre söderut.
Det är en anläggning här som valt att stänga igen för att undvika smitta. Är det något som är nödvändigt?
– Det är inget allmänt råd att göra det, men det gör var och en som den vill.