Det var det största idrottsarrangemanget i Skellefteå genom tiderna med över 5 000 deltagare. Den traditionsbundna tävlingen Tiomila fick på många sätt utvecklas i årets upplaga – den gick första gången norr om Falun och hade för första gången start och målgång inomhus.
På plats fanns inte bara det svenska orienteringsförbundet, utan också styrelsen för Tiomilaföreningen.
– Det är helt fantastiskt, dels för att det blir ett lite annorlunda Tiomila med en lite ljusare natt, men också för att vi får Tiomila i hela Sverige. Det är jättekul, och kul att vi fått hit så många lag, säger förbundschefen Susanne Maarup.
Maarup ser många fördelar med att gränsen norrut sträcks ut mer, särskilt då Sverige som land bjuder på många olika terränger.
– Det blir en utveckling och utmaning för utövarna att prova på något helt nytt, att orienterarna får orientera i en annan terräng än de är vana vid.
– Det är jättekul att vi kan utnyttja alla delar av Sverige och sprida arrangemang. Alla delar av Sverige är fantastiska på sitt sätt. Arrangörsgänget här är jätteduktiga och har gjort det så bra, säger Tiomilaföreningens ordförande, Martina Sundberg.
Hur tycker ni att Skellefteå har lyckats med arrangemanget?
– Jag som följt dem under några år bakom kulisserna vet att de har plöjt ned många timmar. De gör ett fantastiskt jobb och man möter många glada och positiva funktionärer, säger Sundberg och får medhåll av Maarup.
– Det är fantastiskt, glada funktionärer som vinkar en mot rätt ställe. Arrangörerna har verkligen lyckats.
De senaste åren har samlingspunkten för tävlingen varit på eller i närheten av olika idrottsplatser. Men i Skellefteå togs steget in i en arena på riktigt, där Skellefteå Kraft arena var knutpunkten.
– Det här arrangemanget är så stort att man behöver ha en infrastruktur runt det. Det här året har det tagit ett steg till då det flyttar inomhus. Vi återgår utomhus nästa år, men vi får se vilka tankar det här väcker framöver, säger Sundberg.
Men Skellefteås arrangemang var på vissa sätt också en avslutning, för även om mycket var nytt var det också den sista upplagan innan ett nytt upplägg på tävlingarna.
Från och med nästa år kommer Damkavlen, som i Skellefteå gick enligt den tidigare principen under lördagen och i fem sträckor, gå över till sju sträckor och med nattorientering.
– Det började egentligen med ett förbundsmötesbeslut, att det skulle vara ett likvärdigt tävlingsupplägg för både damer och herrar, det tycker vi från förbundet är viktigt. På det sättet har Tiomila lyckats bra med det de föreslår till nästa år. Sedan kan man ha åsikter om man tycker det ena eller det andra, men nu provar vi och ser hur det blir, säger Maarup.
– Man ska ha med sig att Tiomila är väldigt traditionsbundet, så att förändra något som är så viktigt för så många är en utmaning. Nattorienteringen är en så stor del av vad Tiomila står för, därför är det en självklarhet att vi ska ha nattorientering och det ska vara för alla.
Fanns det någon tanke om att förändringarna skulle vara med i Skellefteå?
– Vi har haft en dialog, men det tar ett tag att planera och sedan genomföra Tiomila. När vi var redo att göra en förändring hade processen gått för långt för att förändra något i Skellefteå. De har varit öppna för idéerna, men det har fallit på görbarhet.