Kartorna till 10-mila är ett mångårigt projekt

Det är knappt tre år kvar till 10-mila i Skellefteå. Men redan i fyra år så har karotr ritats till stortävlingen. Och intresset är stort från de stora klubbarna.

10-milageneralen Ola Mannberg, Arenachefen Thomas Norström, kartritaren Pär Norén och Håkan Lundmark, ansvarig för skogsgrupen kollar in kartorna till 10-mila.

10-milageneralen Ola Mannberg, Arenachefen Thomas Norström, kartritaren Pär Norén och Håkan Lundmark, ansvarig för skogsgrupen kollar in kartorna till 10-mila.

Foto: David Ekström

Orientering2020-08-21 09:18

Huvudtävlingen går med start på Vitberget och banorna kommer att sträcka sig längre än så. Men samtidigt så ska kartor ritas för träningsbanor som deltagarna, som inte får beträda det avlysta tävlingsområdet innan 2023, ska ha någonstans att träna på. Och när banan är satt så är det stort hemlighetsmakeri som väntar.

Anders Järvelä och Pär Norén är de som ritar kartorna över Vitberget och träningsbanorna på Falkträsket/Sunnanå, Storsnäcksand, Byberget/Anderstorp och Rönnbäcken. 

– Det finns normer för kartritare och en kartritarbibel som man ska följa. Men det är klart att det finns avvikelser beroende på vem som ritar kartorna, säger Järvelä.

Dessutom kommer kartkontrollanten Lennart Strandberg att godkänna kartorna.

– Kartritarna är till för att hjälpa löparna. Banläggarna däremot är till för att lura till det för löparna, säger Norén.

De båda använder sig av olika metoder. Norén ritar med en penna och Järvelä är uppkopplad på dator.

– Men det är egentligen samma jobb vi gör – vi använder båda GPS – men på olika sätt, säger Norén.

Järvelä har redan jobbat med kartorna i nästan fyra år. Norén är inne på sin tredje säsong.

– Det här är sånt som gemene man inte har en aning om. Det stora jobb som ligger bakom en tävling som 10-mila, säger Thomas Norström från arrangörsklubben Skellefteå OK.

Kartorna ska vara klara innan december 2022 då de trycks upp i januari 2023. Då får ingenting hända som förändrar utseendet.

– Men det är kommunen och kyrkan som äger marken där tävlingen går och de har vi bra kontakt med, konstaterar Långviken OK:s Håkan Lundmark, som är chef för skogs- och banläggningsgruppen.

För att klara hela arrangemanget så är klubbarna i Västerbotten inblandade på olika sätt. Robertsfors OK:s Mats Walheim och Mikael Yngvesson kommer att lägga banorna för damerna. Håkan får hjälp av sin bror Martin att rita ungdomarnas bana.

– Vi skulle inte klara av detta annars. Trycket är redan stort, säger 10-milageneralen Ola Mannberg som berättar att vinnarklubbar som Södertälje och finska Kelevan Rasti redan bekräftat att man kommer. 

Skellefteå OK:s Jakob Forselius är sedan den som lägger banan i huvudtävlingarna. Hur kartorna och banan sedan ser ut får deltagarna veta vid start.

– Det är hemligt. Max 30 personer kommer att veta och kartorna med banorna kommer att låsas in i bankfack, säger Norström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!