Storskalig stadsorientering blir verklighet

Kartorna är på tryckning och kommer snart att skickas ut till alla hushåll i Skellefteå. Efter ett års arbete ska ett stort orienteringsprojekt sjösättas – där tillgänglighet och rörelse är ledorden. "Det känns redan värt mödan", säger Håkan Lundmark från Långvikens OK.

Projektet påbörjades under sensommaren 2020, och kommer den 20 maj vara redo att börja användas.

Projektet påbörjades under sensommaren 2020, och kommer den 20 maj vara redo att börja användas.

Foto: Johanna Salo

Orientering2021-05-08 09:30

Sedan tidigare har Naturpasset funnits i Skellefteå; en lättare variant av orienteringskarta som rör sig i skogsområden i kommunen.

Men det har länge funnits en tanke om att skapa en mer lättillgänglig variant. Och nu kommer snart projektet Hittaut lanseras i Skellefteå.

– Hittaut har vuxit de senaste åren och har funnits söderut sedan tidigare. Det finns också i Luleå, men inte på något annat ställe här norrut. Det är en form av naturpass, men lite enklare och i stadsmiljö. Det ska inte bli ett så stort steg för nybörjare att ta sig ut i skogen, berättar Thomas Norström från Skellefteå OK.

Projektet Hittaut innebär att det kommer finnas kontroller med koder på specifika ställen i närområdet, precis som i orientering.

Att delta i Hittaut är helt gratis. Den stora kartan, som sträcker sig över hela Skellefteå tätort, kommer att skickas ut till alla hushåll den 19 maj. Men för den som inte vill ta med sig karta ut på promenaden finns också en app, all information som behövs finns tillgänglig.

– Det är en ganska enkel app. Om man laddar ned den så kan man både hitta Skellefteås karta, men också alla andra ställen i Sverige. Så det är bara att zooma in, där kommer alla 390 kontroller i Skellefteå kommun finnas med. Så man behöver inte ha med sig kartan ut, säger Håkan Lundmark och fortsätter:

– Vi kommer också att ha PDF:er på mindre delar av kartan, som man kan skriva ut på A4. Då är de lite lättare att ta med sig ut.

– Det är inte alla som tycker det är så lätt att använda mobilen, så det kommer finnas något för alla, lägger Thomas Norström till.

Just att det ska finnas något för alla är ledorden. För projektet bygger på att alla ska kunna delta på sina egna premisser.

– Kontrollerna har delats in i fyra svårighetsgrader. De gröna, som är flest, är mycket lätta. Till de ska man kunna ta sig även hjulburet, till exempel med rullstol, barnvagn eller cykel, berättar Norström.

Men det har inte varit något litet projekt. Förutom Skellefteå är tio andra tätorter i kommunen en del av projektet, bland annat Boliden, Gummark, Jörn, Kåge och Byske. Då kommer kartorna kunna hämtas på lokala utlämningsställen.

– Rådet centralt var att börja i liten skala och sedan bygga ut. Men jag var också väldigt bestämd med att vi skulle få med hela kommunen, berättar Lundmark.

– Det är ett stort projekt, så vi har dragit oss lite för att ta tag i det innan. Men eftersom vi kommer att ha tävlingen Tiomila 2023 tänkte vi att det här kan vara ett bra sätt att få upp ögonen för orienteringen hos allmänheten, säger Norström.

– Det var tur att vi då inte visste vad vi gav oss in på, skämtar Håkan Lundmark. 

Trots att projektet inte är lanserat riktigt ännu har det fått bra respons.

– Alla vi pratar med om Hittaut är positiva. Allt från kommunen till föreningsrörelsen. Riksidrottsförbundet-Sisu tyckte att det var jättebra, säger Norström.

Det är inte bara responsen som är positiv. Förhoppningen är att det kommer ge en positiv verkan, både på den allmänna hälsan och för orienteringsrörelsen.

– Vi ser det som ett win-win-projekt. Dels kan vi locka till att folk kommer ut och rör på sig, vilket är jättepositivt, särskilt i de här tiderna. Dels tror vi att folk kommer att kunna få upp ögonen för att orientering finns på alla nivåer. Vi ser att det blir en vinning på sikt, säger Norström.

Den 20 maj är det dags att sjösätta projektet, och det kommer vara möjligt att börja leta kontrollerna. Ett arbete som har sträckt sig över nästan ett år är inne på sluttampen. Kartorna är på tryck, och kontrollerna ska sättas ut. Men trots det massiva arbetet har det också varit roligt.

– Är man orienteringsnörd och vill sprida budskapet, så är det fantastiskt roligt att jobba med. Det är ju något som kommer kunna nå ut till allmänheten, säger Håkan Lundmark och fortsätter:

– Man gör det man tycker är roligt. Det är sådant vi gör för att vi brinner för det. Det är ju tillgängligt på ett annat sätt, för alla. Till exempel mig som inte springer så snabbt längre.

Hur tror ni att det kommer tas emot av Skellefteå?

– Jag tror att det kommer tas emot bra av allmänheten. Det var någon som sa att "tänk om de bara slänger bort kartan", men det tror jag inte folk gör. Den kan man lägga ut på bordet och titta på, säger Norström.

– Jag är mer realist. Får vi några tusen som hoppar på detta är jag jätteglad, avslutar Lundmark.

FAKTA

Vad är Hittaut? Hittaut är en variant av stadsorientering, där majoriteten av kontollerna ska vara tillgängliga för alla. I Skellefteå kommun kommer 390 kontroller finnas, utdelat på elva olika tätorter. Projektet är ett samarbete mellan Skellefteå OK, Långvikens OK, Bolidens SK och Rönnskär Railcare IF.

När? Första släpp är 20 maj. Den 1 juli kommer återstoden av de 390 kontrollerna släppas.

Var? Skellefteå, Skelleftehamn, Ursviken, Bureå, Lövånger, Burträsk, Gummark, Boliden, Byske, Kåge, Jörn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!