Efter att två svenska fotbollssupportrar iklädda blågula matchtröjor dödats i en terrorattack i Bryssel inför herrlandslagets EM-kval mot Belgien i oktober aktualiserades frågan om svenskar ska, kan eller bör ha landslagskläder på sig på stan.
Inför stundande sommar-OS i Paris, som invigs om en vecka, har Sveriges olympiska kommitté (SOK) inga speciella regler för hur aktiva och ledare ska klä sig och röra sig i Frankrike.
– I dagsläget finns det inte något riktat hot mot svenskar. Därför finns det heller inga restriktioner mot att röra sig i vissa områden i Paris eller använda, eller inte använda, tunnelbanan. Men sådant kan ändras över en natt, säger truppchefen Peter Reinebo och fortsätter:
– När det gäller resor och kläder har vi inga restriktioner i Sverige eller Frankrike, som läget är just nu.
Sedan i mars är terrorhotnivån i Frankrike förhöjd till den högsta, en trea på en tregradig skala. Enligt cybersäkerhetsföretaget Palo Alto Networks är även risken för it-attacker under OS förhöjd.
Omkring 30 000 poliser beräknas patrullera i Paris varje dag under spelen, enligt AP. Runt 18 000 soldater, varav ett tusental stationerade på en speciell bas i utkanten av Frankrikes huvudstad, arbetar också med säkerheten.
"Uttalat hot mot OS"
Sveriges truppchef har varit på plats i Paris den senaste veckan.
– Det stämmer att det är en förhöjd säkerhetsnivå i Frankrike. Det är det av två skäl. Det ena är att det finns ett uttalat hot mot OS från extrema grupper. Det andra är för att de ska ha möjlighet att arbeta preventivt, säger Reinebo.
SOK arbetar nära Säkerhetspolisen, UD och Sveriges ambassad i Paris. Det finns en krisplan för hur SOK ska agera om det uppstår ett hot eller om hotbilden ändras. UD uppmanar sedan tidigare svenskar utomlands till ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet.
"Blir lite beklämd"
Paris-OS blir Reinebos 15:e och sista innan han slutar på SOK vid årsskiftet.
Han tycker att det är svårt att jämföra säkerheten under olika OS med tanke på att spelen hållits i länder med olika statsskick och kulturer.
– Man kan bara säga att det som de (Paris) presenterar är en gigantisk säkerhetsapparat. Man blir både imponerad av det och samtidigt lite beklämd av att det ska behövas.