Tränar för trean på uppskottad grusplan

Ljudet av fotbollskor som klapprar mot marken, spelarna som siluetter mot det bleka elljuset och röken som stiger ur deras munnar. Att se Norsjös nyblivna division tre-lag träna på den tillfälligt uppskottade grusplanen på Klockarbacken är som ett eko från 1960- och 1970-talet.

Emil Nordén vässar tekniken. Han och de andra i laget hann bara med några inomhuspass innan hallen stängdes, sedan dess har det mest varit löpträning.

Emil Nordén vässar tekniken. Han och de andra i laget hann bara med några inomhuspass innan hallen stängdes, sedan dess har det mest varit löpträning.

Foto: Evelina Eriksson

Norsjö2021-03-22 20:30

Det är en tisdagkväll i mars och ute i den stora fotbollsvärlden är den heta nyheten att Zlatan gör comeback i landslaget. Säkert är det också ett givet samtalsämne för spelarna i Norsjö IF när de varvat ner efter träningen.

Annars är deras verklighet en annan. När gruppen har kört igång den första övningen dundrar en skoter förbi bakom målet på den norra kortsidan.

Men det tycks varken bekomma spelarna eller tränaren Janne Karlsson.

undefined
Träningarna på Klockarbackens grusplan måste anpassas till det hårda och hala underlaget.

– Gör som Nordén, ta bara med er bollen med utsidan och lägg tillbaka, ropar han.

Janne berättar att de mest kör teknikövningar. Annars är skaderisken för stor, på det stenhårda underlaget som omväxlande består av grus och is.

– Det är som en flashback från 70-talet. Då brukade grusplanen på skolan skottas omkring den 1 april, säger tränarkollegan Stefan Källströmer, som då var en viktig kugge i Norsjös framgångsrika lag.

undefined
Stefan Källströmer känner igen förutsättningarna från sin egen aktiva tid.

Den här planen har legat i träda i omkring 20 år. Innan dess användes den framförallt av ungdomslag och även till korpfotboll, på den tiden det fanns.

Men när pandemin och restriktionerna satte stopp för träningar inomhus fick den nytt liv, tack vare att kommunen skottade upp planen för både föreningar och allmänhet.  

Ett välkommet tillskott, absolut. Och en rejäl dos fotbollsromantik, javisst. Men det är klart att det känns surt att inte få använda den ombonade konstgräshallen i Norsjö arena när laget äntligen gör comeback i trean.

undefined
Emil Karlsson ser fram emot att serien ska starta, även om det känns långt borta just nu.

– Det är inte optimala förutsättningar. Men det är inte mycket att göra åt, det är i alla fall kul att röra en boll, säger spelaren Emil Karlsson.

Stefan Källströmer sörjer också att laget inte får träna i hallen. Han räknar inte med att det blir någon träningsmatch innan serien startar och konstaterar att det är en nackdel för Norsjö jämfört med lagen vid kusten, som kan träna och spela på konstgräs utomhus:

– Men det är bara att göra det bästa av det.

undefined
Stefan Källströmer, Janne Karlsson och Andreas Bertils leder Norsjös träningar.

Från början var det sagt att serien skulle starta den 18 april. Nu har premiären flyttats fram till den 1-2 maj. Om det verkligen blir så ligger i pandemins och myndigheternas händer.

Men hur det än blir, och även om det känns avlägset den här mörka marskvällen, så laddar både Norsjö IF och alla andra fotbollslag inför ljusare tider. 

Det kommer en vår och en sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!