I farfars spår hundra år senare

För hundra år sedan vann deras farfar Ernst Alm det första Vasaloppet. Nu tillhör Jakob och Mattias Alm den utvalda skaran som får åka Jubileumsvasan. De kommer att tävla för Norsjö, som därmed får med sex åkare i det 139 personer starka startfältet.

Bröderna Jakob och Mattias Alm tränar inför Jubileumsvasan. De räknar med att loppet kommer att bli en rejäl utmaning.

Bröderna Jakob och Mattias Alm tränar inför Jubileumsvasan. De räknar med att loppet kommer att bli en rejäl utmaning.

Foto: Susanne Göransson

Norsjö2021-09-29 09:30

Jubileumsvasan den 12 februari är ett skidlopp som så långt det går ska likna det allra första Vasaloppet 1922. 

Åkarna kommer att tävla i vadmalsbyxor och näbbskor, med långa träskidor vallade med tjära, på ett underlag bestående av packad snö på skogsvägar och stigar.

undefined
Ernst Alm vann det första Vasaloppet 1922. Han var bara 22 år då och är fortfarande den yngste segraren i loppets historia.

Precis som för hundra år sedan ska det vara 139 deltagare. Eftersom betydligt fler anmälde sig har en jury valt ut vilka som får starta, och bland dem finns två barnbarn till den förste Vasaloppssegraren Ernst Alm från Norsjö.

– Vi blev inte antagna på egna meriter, säger Jakob Alm och skrattar.

Både han och hans bror Mattias bor i Göteborgstrakten och är väldigt idrottsintresserade. Mattias är inbiten seglare, medan Jakob mest har spelat innebandy och padel.

Men visst har de åkt skidor också och bröderna har sedan flera år tillbaka haft siktet inställt på att åka Vasaloppet 2022, just för att hedra sin farfar.

undefined
Jakob och Mattias Alm är tacksamma över all hjälp de har fått från Norsjö.

Som ett led i förberedelserna åkte de Vasaloppet tillsammans förra året.

– När sedan det här kom upp så anmälde vi oss. Vi tyckte att lät väldigt roligt, berättar Jakob.

Samtidigt är de inställda på att det blir en rejäl utmaning. Att ta sig de nio milen mellan Sälen och Mora med de förutsättningar som gällde för hundra år sedan lär inte bli någon lek.

Hur förbereder ni er?

– Här i Göteborg blir det ganska mycket rullskidor. Vi har fått hjälp av ett rullskidcenter så att vi kan åka med gamla bindningar på tröga hjul. Det är lite blandat, man får gymma lite extra också, säger Jakob.

En annan utmaning är att få tag på utrustning och kläder. Det är ett bekymmer som Jakob och Mattias delar med alla andra åkare.

undefined
Bild från Vasaloppsmålet 1922. Ernst Alm vann före lagkamraten Oskar Lindberg, som stod som segrare året efter.

För bröderna Alm ser det dock ut att lösa sig, mycket tack vare hjälpen de fått från Norsjö kommun, skidlöparmuseet och Gold of Lapland. 

– Det är vi väldigt tacksamma över, säger Jakob.

Blir det i Ernst Alms gamla grejer ni ska åka?

– Nej, de får hänga i museet i lugn och ro. Däremot hade de en skidfabrik, vi får se vad det blir.

Jakob och Mattias är 51 respektive 57 år och har aldrig bott i Västerbotten. Däremot har de besökt sin farfars gamla hemtrakter:

– För ungefär tio år sedan gjorde jag, Mattias och pappa en roadtrip och besökte Skelleftehamn där farfar bodde och Hemmingen där han växte upp. Det var jätteroligt.

undefined
Om man som Jakob och Mattias Alm bor i Göteborgstrakten blir det mycket rullskidåkning.

Eftersom Ernst Alm avled 1980 och de bodde så långt ifrån varandra har Jakob bara vaga minnen av sin farfar. Men den bild han har av honom stämmer väl med vad han hört från andra.

– Han var ganska tystlåten. Och snäll.

Att upprepa farfars bedrift och vinna loppet är inget som Jakob siktar på. I stället är målsättningen att ta sig till målet i Mora.

– Det är en rolig grej att göra med min bror. För mig är det också en bra träningsmorot. Sedan ser jag det som ett sätt att hedra inte bara min farfar och de som åkte de första Vasaloppet, utan alla som har åkt genom åren, säger han.

Även om Jakob och Mattias normalt åker för en annan klubb kommer de att tävla för Norsjö under Jubileumsvasan. Därmed kommer hela sex av 139 startande att åka för Norsjö.

De övriga är Emil Nordén och Fredrik Lidén, som bor i Norsjö, Emma Alenius, från Norsjö, numera Hudiksvall, och Magnus Johansson, Umeå, barnbarnsbarn till John Bergmark, som tillsammans med tvåan Oskar Lindberg ingick i Norsjös segrande lag i lagtävlingen 1922.

Ett profilstarkt lopp

* Från Västerbotten deltar bland annat smittskyddsläkaren Stephan Stenmark och långloppsåkarna Martin Rosvall och Tobias Thomson, den sistnämnde med rötterna i Adak och Malå.

* Programledaren Claes Åkesson, förre skidskyttestjärnan Carl Johan Bergman och tidigare längdåkaren och numera SVT-experten Mathias Fredriksson kommer också att åka.

* Startlistan innehåller även ett antal namn som är kända från Vasaloppsspåret, bland annat Oskar Svärd, Daniel Tynell och Staffan Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!