Norlund: ”Jag älskar att bli trött”

Under torsdagen var det dags för sommarens sista personliga rekordens kväll på Norrvalla. Då passade en något oväntad 100-meterslöpare på att ta sitt. ”Det är faktiskt första gången”, säger Thea Norlund.

11 juli 2019 23:30

Även om sommarvädret har en bit kvar till toppformen så var torsdagens väderförhållanden för nya personbästan mycket bra. Friidrottsevenemanget personliga rekordens kväll eller kort och gott PRK har arrangerats av Skellefteå AIK i många år nu. Dagens startfält bestod av en klar majoritet tjejer.

En av alla duktiga friidrottare var 16-åriga Fia Viklund från Skellefteå AIK Friidrott som stod och värmde upp inför ett lopp på 100 meter.

– Vädret ser bra ut. Men man vill ju gärna ha lite medvind. Bara den är godkänd, säger hon.

Även om hon ställer upp i löpning så ligger tresteget henne närmast om hjärtat.

– Det händer väl att jag byter grenar lite då och då. Men tresteg blir det jämnt.

Vad var det som fick dig att börja med friidrott?

– Det var min mamma som frågade om jag inte skulle börja med friidrott. Hon hoppade också tresteg och när jag testade gick det rätt bra, så jag fortsatte.

– Det blir väl att jag tränar en sju–åtta gånger i veckan. I sommar har det blivit lite fler gånger än jag brukar så jag hoppas att det ska ge resultat.

Målet för ikväll?

– Jag vill ju ta personligt rekord. Men jag har haft lite ont i benhinnorna så jag har inte jättehöga förväntningar ändå, säger hon.

En annan duktig tjej från Skellefteå AIK Friidrott är hårdsatsande Thea Norlund, med meriter som guld i junior-SM och medverkan i Ungdomsfinnkampen.

Hur är formen idag Thea?

– Jag har varit skadad i princip hela året och är väl kanske inte i min bästa form. Målet är att bli skadefri nu, säger hon.

– Idag tänker jag springa 100 meter slätt.

Men du är väl en medeldistanslöpare.

– Jo, men nu vill jag bara kolla snabbheten så får jag jobba mer med uthålligheten lite senare. Jag tror att jag är snabbare nu än förra året faktiskt, säger hon och medger att hon aldrig sprungit sträckan.

– Nej, det är faktiskt första gången. Det blir personligt rekord idag, säger hon och skrattar.

Vad är det med just medeldistansen som lockar?

– Det blev nog så för att jag älskar att bli trött. Jag kör gärna på till hundratjugo procent.

Du har sprungit ett varv under ett 800-meterslopp. Vilka tankar flyger genom huvudet då?

– Det är bara att köra. Man måste våga dö, säger hon och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christian Mård

Ämnen du kan följa