Tog senaste SM-guldet för 17 år sen – nu är Håkan nära ännu ett guld

1999 vann han sitt senaste SM-guld i icracing. Nu, 17 år senare, är Håkan Johansson på väg att ta ytterligare ett guld.

14 mars 2016 09:29

1999 vann Håkan Johansson, Umeå AK, sitt tionde SM-guld i isracing för bilar. I lördags vann Håkan båda heaten i vinterns SM i isracing i Sikeå där Robertsfors MS arrangerade tredje deltävlingen. Därmed kopplade Håkan ett grepp och är på väg mot sitt elfte SM-guld efter 17 år!

– Synd att jag hade en del strul i första deltävlingen i Överkalix. Nu återstår två helger med fyra race och nu är det bara guld som gäller, förklarade Håkan efter den lyckade dagen i Sikeå.

Efter Håkan fick Niklas Mörtsell äntligen till det och bärgade nu en andra och tredje plats i Långnabbsklassen.

– Skönt att det äntligen funkade. Någon möjlighet till guldet har jag inte när det är klart, men en pallplats är ingen omöjlighet, säger Niklas.

Mycket strul

Det har varit mycket strul för Niklas i vinter som satsat hårt inför säsongen i sin ombyggda Volvo S40. Redan i Överkalix var det färdigkört med bilen efter en rullning. Nu har han lånat kompisen Johannes Lundbergs Volvo som det inte heller i Åsele gick bra med. Nu blev det en andra och tredje plats i Sikeå.

– Man ska ha en del tur också, menar Niklas som nu kan se fram mot avslutningen i Morjärv och Kalix kommande helger.

Därefter gäller satsningen på rallycross till sommaren där Niklas tänker köra SM liksom Norrlandsveckan.

– Det blir en rejäl satsning. Det gäller bara att få till bilen, påpekar han.

Många titlar

Men åter till Håkan Johansson som har åtta poäng till godo på klubbkompisen Kjell Persson (tvåa och trea i lördags) inför fortsättningen. Håkan har 104 poäng, Kjell 96.

Håkan har hur många titlar som helst när det gäller is-SM, rallycross-SM och back-SM. Se bara: Rallycross 3 SM-guld, 1 nordiskt guld, backe 4 SM-guld, 1 nordiskt guld, is-SM 10.

Dessutom med samma Volvo PV!

- Men den har vandrat en del genom åren. Först for bilen till Kalix, sedan Värmland, Norge där den inte kördes något. I fjol köpte jag tillbaka bilen som jag byggde 1995 och lackade om den till blå som den var från början och nu står jag där igen med den. Härligt, konstaterar Håkan.

Lars Pettersson

Joakim fick ett tungt slut – Åberg på pallen
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion

Ämnen du kan följa