Mikaela bryter ny mark – slåss om topplats i år

Mikaela Åhlin–Kottulinsky blev historisk under förra säsongen. Som första dam vann hon ett race i STCC. I år har hon upprepat bedriften – och utmanar toppen i TCR Scandinavian. ”Vi är ett starkt team som jobbar långsiktigt. Det ger resultat”, säger Mikaela ödmjukt.

13 juni 2019 07:40

Midnattssolsloppet – En dag kvar

26-åringen kommer från Värmland och har motorsport i generna. Pappa Jerry Åhlin, mamma Susanne Kottulinsky och farfar Freddy Kottulinsky har tävlat stora delar sina liv. Freddy Kottulinsky har kört både i Formel 2 och det spektakulära Dakarrallyt.

Mikaela var däremot hittade inte in i motorsporten direkt.

– Jag var egentligen inte intresserad allas i början, trots att vi är sådan motorfamilj. Det tog ett tag.

När kände du att du hade en framtid i motor?

– Jag har ju alltid varit envis och kämpat hårt. Men andra året jag körde gokart kändes det som om det var något jag verkligen gillade. Jag har ju alltid älskat att tävla.

Framgångar

Åhlin–Kottulinsky har gått en lång och tuff väg för att bli förare. Hon har tävlat i tuffa tyska serier och tävlade samtidigt som Anton Marklund i TT-cup. Där, precis som i många andra sammanhang, bröt hon mark i form av att vara kvinna.

Hur har det varit att tävla i så mansdominerad värld?

– Ibland har det varit lättare i bland har det varit tufft. Jag fick en väldigt hård skola under min tid i Tyskland. Det handlar om att ha bra folk runtomkring sig.

Spännande

Årets säsong blir den tredje säsongen i PWR Racing – och tredje säsongen med Robert Dahlgren som teamkamrat.

– Jag är otroligt tacksam att ha Robban i teamet. Han är väldigt hjälpsam och tillsammans jobbar vi bra för teamets bästa.

Nu väntar tävling på Skellefteå Drivecenter, något Åhlin-Kottulinsky verkligen ser fram emot.

– Det ska bli superhäftigt. Det är inte ofta som det byggs nya banor och jag har förstått att det här ska vara en riktigt bra bana.

Mikaela ligger sexa i sammandraget inför helgens tävlingar. Hon ligger 25 poäng efter Dahlgren, som leder. Men får föraren från Karlstad upp farten som i första deltävlingen kan avståndet uppåt minska i snabb takt.

Hur ser på som väntar?

– Vi har ju gjort bra resultat och har ju ganska tung vikt i våra bilar. Det gör det utmanade, men det kommer att bli spännande.

Jag fick en väldigt hård skola under min tid i Tyskland.

Fakta

Mikaela Åhlin–Kottulinsky

Född: 1992 i Karlstad

Bor: Göteborg

Segrar i TCR: 2 (Har vunnit ett i år och ett i fjol)

Team: PWR

Aktuell:Har brutit mycket ny mark och blev första dam att vinna i STCC/TCR.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Adam Savonen

Ämnen du kan följa