Legendaren inviger tävlingen

Århundradets idrottsman i Västerbotten kommer till den stora premiären på Skellefteå Drive center till helgen. Ingemar Stenmark inviger helgens tävlingar. Och rallyvärldsmästaren, Stig Blomqvist, kommer att köra i Porsche Carrera cup när Midnattsolsloppet äger rum till helgen.

11 juni 2019 06:02

Det är inte länge kvar innan allt måste vara klart. 3000 ton mur och två kilometer stängsel är två större delar som det har jobbats med att få på plats. Projekten på Skellefteå Drive center fortsätter att avlösa varandra, men det är nära nu.

– Vi har investerat omkring 60 miljoner kronor, avslöjar ägaren Jan Marklund som tillsammans med sin son och banchefen Daniel Wikgren har jobbat nära nog dygnet runt på slutet.

Utmaningarna är ännu några stycken, även om många knepiga och snåriga situationer har fått sin lösning.

– Läktarna för att ta ett exempel fastnade i Hamburg och blev kvar där i tre veckor. Det innebar att med den förväntade monteringstiden hade de varit klara först nästa vecka, fortsätter Jan.

5016 sittplatser står nu helt klara på Skellefteå Drive centers stora anläggning. Varje plats har fått ett nummer ditskruvat.

– Två skruvar krävs för varje plats. Det innebär 10032 skruvar. Det blev klart för en dag sedan, säger banchefen Daniel Wikgren.

Men de börjar se ljuset i tunneln. Mycket börjar vara på plats.

200 funktionärer

Skellefteå MS har haft en grannlaga uppgift att bygga en organisation av funktionärer. Totalt kommer ungefär 200 personer att jobba på tävlingen.

– Vi har förberett det här under ett helt år med utbildningar, berättar Kjell Dahlgren som är tävlingsledare.

Jessica Karlsson är biträdande tävlingsledare, men gläds samtidigt åt att klubben upplever ett uppsving.

– Det är många som har hört av sig och anmält sig för att kunna hjälpa till. Så det banan har haft positiv utveckling för vår del, berättar hon.

Profiler

Det kommer också att komma många stora profiler till tävlingarna. Ingemar Stenmark, en av våra största idrottsmän genom tiderna, får det ärofyllda uppdraget att inviga tävlingarna.

Världsmästaren i rally från 1984, Stig Blomqvist, ställer upp i Porsche Carrera cup. Han fyller upp platsen i Anton Marklunds frånvaro. Marklund har oturligt nog VM-tävling i Norge precis samtidgt som Midnattssolsloppet

– Hans son, Paul Blomqvist, kommer att köra min bil och Stig tar i sin tur Pauls bil.

Prognoserna ser väldigt positiva ut för den historiska premiären ute på Skellefteå Drive center. Mer än 5000 biljetter är sålda och vädret ser ut att kunna bli en fullträff.

På fredag inleds tävlingarna.

Vi har investerat omkring 60 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Adam Savonen

Ämnen du kan följa