Långt hemifrån – då slog Anton till med första VM-segern: ”Galet”

Ibland händer de mest märkliga ting. Anton Marklund missade helgen stora premiär på Drivecenter Arena. Men fick ändå uppleva en av sina största helger i karriären. Marklund vann sin första VM-deltävling efter perfekt körning. ”Jag svävar på moln just nu”, säger Bolidenföraren till Norran.

16 juni 2019 20:08

RALLYCROSS–VM

Premiärhelgen på Drivecenter Arena blev bättre än vad alla hade hoppats. Anton Marklund, sonen till ägaren Jan, missade hela den festen.

Han var på plats i norska Hell, som normalt är lite av en ”hemmatävling” då det är den närmaste VM-deltävlingen.

– Det var lite ensamt. Alla var ju på plats i Fällfors. Beatrice är ju med på alla tävlingar, men nu var hon hemma och jobbade hur hårt som helst.

Med familj och fästmö hemma i Fällfors, ramlade istället allt på plats under söndagen.

Tufft i kvalet

Anton har haft farten hela året i sin Renault Megane, men har inte haft marginalerna med sig sett i poäng även om det blev pallplats i tävlingen innan helgens event.

Och i kvalet var det bitvis motigt. Marklund förstörde högre framdäck och rullade in i mål på tre hjul i fjärde kvalet.

– Vi såg att det var tunga moln på väg in och jag gjorde regndansen. För vi har varit oerhört bra när det har blivit regn.

Med blött underlag lossnade allt för Marklund och GCK-teamet. I semifinalen tog han rygg på Liam Doran. Det räckte hela vägen till andraplats – med mersmak.

– Jag hade farten för att köra om, men han lyckades hålla mig bakom.

Finalen

I finalen började det som i semifinalen. Marklund hamnade bakom Liam Doran. Men på sista varvet – kom luckan.

– Jag tror han fick något fel, så han kom lite långt ut. Då tog jag insidan i backen och sedan kunde jag cruisa in i mål.

Marklund tog en både välbehövlig och välförtjänt seger. Samtidigt skrev han historia genom att vinna sin första VM-deltävling.

– Det är helt galet. Jag har inte landat ännu. Det känns helt underbart.

Hur rankar du framgången?

– Det är svårt, men om några år tror jag att kommer att komma ihåg det som en höjdpunkt. Just nu känns det bättre än EM-guldet.

Marklund ligger kvar på sjundeplatsen, men närmar sig VM-toppen i och med att han tog näst mest poäng under helgen efter finländaren Niclas Grönholm. Nästa deltävling är i svenska Höljes.

Just nu känns det bättre än EM-guldet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Adam Savonen

Ämnen du kan följa