Inför VM-premiären: Marklund är mer redo än någonsin

23-åringen Anton Marklund har hunnit skaffa sig erfarenhet. Men hans motståndare i årets VM är mer meriterade än någonsin. Men det skrämmer inte Bolidenföraren: ”Så här väl förberedd har jag aldrig varit”, säger han inför VM-premiären i helgen.

15 april 2016 11:35

Efter hård träning och hårt arbete med att jobba med nya tävlingsbilen är det äntligen dags för Volkswagens nyabildade team med Anton Marklund och Johan Kristoffersson att köra VM-premiär.

– Sista dagarna har det bara handlat om finjusteringar. Bilarna känns väldigt bra. Just nu håller jag på att skriva ut lite klistermärken till knapparna på ratten. Det är bara sådana saker det handlar om, säger Marklund.

Han är tillbaka i Volkswagen efter en säsong i EKS. Det slutade med 12:e plats totalt under fjolåret i VM. Året före det slutade Marklund på sjätte plats. Då tog han också sin hittills enda pallplacering, när han blev tvåa i Kanadas deltävling.

– Klart att jag verkligen hoppas på att kunna vinna min första deltävling. Ifjol var jag bra med många gånger, men som bäst blev det två fjärdeplatser.

Tuff konkurrens

Årets startfält ser tuffare ut än någonsin med gamle rallyvärldsmästaren Sebastian Loeb som en av de mest spännande nykomlingarna, men de tunga namnen är många.

Vilka ser du som era tuffaste konkurrenter?

– Petter Solberg har ju vunnit VM två gånger. Sedan ser peugeotteamet väldigt starkt ut.

Där kör Loeb tillsammans med svenske Timmy Hansen, som ifjol på allvar utmanade Petter Solberg om VM–titeln. Norrmannen har varit oerhört dominant under de två år som VM har körts och har vunnit i ganska stor stil båda säsongerna.

På lördag börjar årets upplaga av VM. Första deltävlingen körs på Montalegre.

– Jag trivs bra på banan och det prognoserna pekar på att det kommer att bli ganska blött. Det kan gynna oss eftersom vi har varit snabba på blött underlag.

Marklunds teamkompis, Johan Kristoffersson, vann fjolårets premiär. Nu hoppas Marklund vara med och se till att det blir en repris för teamet, om än med honom själv i toppen.

– Jag har verkligen längtat efter det här och det känns så bra det kan göra.

Klart att jag verkligen hoppas på att kunna vinna min första deltävling.

Anton Marklund

Född: 1992

Bil: Volkswagen

Team: Volkswagen RX

Meriter: EM-mästare i touringcar. 12:a och 6:a i VM

Aktuell: Kör årets VM-debut under helgen i portugisiska Montalegre.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Adam Savonen

Ämnen du kan följa