Här är träningen som ge Dahlgren sin första STCC–seger

Robert Dahlgren har under vintern byggt ihop en simulator i sitt hem. Med hjälp av den ska föraren ta sitt efterlängtade STCC-guld. ”Utvecklingen har gjort att det är ett bra verktyg”, säger Dahlgren.

29 mars 2016 21:30

Vid första anblick ser simulatorn ut som en pretentiöst försök att göra ett TV-spel så seriöst det bara går. Men för Robert Dahlgren handlar det inte om att ha kul i första hand – det handlar om arbete. Efter tre andraplatser i STCC har jakten på ett guld börjat – i arbetsrummet i villan på Moröbacke.

– Jag sitter och kör ungefär två timmar om dagen. En vanlig fråga jag brukar få är hur mycket jag tränar? Och det blir inte så mycket bilkörning under säsong. I år är det sju tävlingshelger och två testdagar. Och då är det här ett bra sätt att hålla igång körningen.

Byggt själv

Totalkostnaden för simulatorn är ungefär 50 000 kronor. Men när det gäller prislappen finns det simulatorer som betydligt dyrare. Dahlgren har inte köpt en färdig simulator, utan har beställt delar från lite olika håll.

– Det jag har är ändå tillräckligt bra. Även om jag skulle fyrdubbla investeringen är skillnaden så liten att det inte är värt det. Utvecklingen har rusat de senaste åren på den här fronten.

Hur likt är det?

– Rätt likt på flera sätt, men det är viktigt att ändå komma ihåg att det ändå är ett TV-spel. Men med tanke på hur begränsat det ändå är med körning är det här ett väldigt bra komplement.

Lära sig banor

En av de klaraste fördelarna med simulatorn är att det är ett bra sätt att testa och lära sig nya banor.

– Banorna är nära nog identiska. Vissa banor är till och med datorscannade så att du känner av alla små ojämnheter.

Alla banor i STCC finns inte att tillgå, men simulatorn är effektiv när det gäller annan träning än att lära sig banor.

– Det är oerhört inressant att test olika bilar och olika inställningar och ta kurvor på olika sätt för att se vad som är snabbast.

Säsongsstarten är fortfarande en bit bort för Dahlgren. Han börjar tävla i början av maj. Men redan i början av april reser han till Frankrike för att följa Volvo när hans team gör VM–comeback.

– Jag kommer att se tävlingen och representera Volvo med lite sidouppdrag, säger Dahlgren.

 

Det är viktigt att ändå komma ihåg att det ändå är ett TV-spel.

Dahlgrens simulator

Består av:

* En ställning

* En ratt

* Tre skärmar

* Kraftfull dator

* Racestol

* Pedalset

* En kraftfull dator

Kostnad: c:a 50 000 kronor

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Adam Savonen

Ämnen du kan följa