Bäckman blåste Dahlgren på ny kvalvinst

Robert Dahlgren jagar STCC-titeln och kan säkra den redan i helgen. Kvalet gick bra ur mästerskapssynpunkt, men föraren fick se sig slagen i kvalet. Norrbottningen Andreas Bäckman slog till med lördagens bästa tid på Mantorp Park. ”Det är ändå ett okej kval från min sida”, summerar Dahlgren.

Robert Dahlgren fick nöja sig med att bli tvåa i kvalet i dag.

Robert Dahlgren fick nöja sig med att bli tvåa i kvalet i dag.

Foto: STCC

Motorsport2021-10-02 20:05

Andreas Bäckman kör WTCR till vardags tillsammans med sin syster Jessica. De har turats om att vara med i STCC i Tobias Brinks stall under de två senaste deltävlingarna.

Bäckman tog för sig rejält i dagens kval på Mantorp. Han satte dagens snabbaste tid i det andra kvalet. Den tiden kunde inte ens suveränen, Robert Dahlgren, hota.

Bäckman körde runt på 1.19,039 sekunder. Det var 66 tusendelar snabbare än Robert Dahlgren.

– Riktigt kul att komma hit och vara med i toppen direkt med ny bil och nytt team för mig. Jag gjorde dessutom några småmissar under mitt varv och en tid under 1:19 hade inte varit helt omöjligt. Ett stort tack till teamet för en väldigt bra bil och jag känner mig stark inför morgondagens tävlingar, säger Andreas Bäckman till STCC.se.

Dahlgren var snabbast i första kvalet, där han med tiden 1.19,368 var nästan fyra tiondelar före tvåan, Tobias Brink.

Det innebär att Dahlgren startar etta i första racet och tvåa i det andra racet.

Brink behöver ta in minst 16 poäng i sammandraget den här helgen för att kunna vara med och slåss om segern på Knutstorp, kommande helg.

Närmaste konkurrenten för Dahlgren, teamkamraten Mikaela Åhlin-Kottulinsky, misslyckades helt i kvalet. Hon slutade på nionde plats i första kvalet och det innebär att hon startar på den positionen i både första och andra racet under morgondagen.

Det innebär Dahlgren har ett jätteläge att avgöra allt redan under morgondagen. Förutsättningarna är ju att Åhlin-Kottulinsky måste vara bättre än Dahlgren den här kvällen för att ha chansen att vinna mästerskapet.

Med Dahlgrens startposition talar allt för att han säkrar sin tredje titel under söndagen.

Fakta

STCC

Tider:

Race 1: 10.45

Race 2: 13.20

Race 3: 15.29

Sändning: STCCplus.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!