Mästare på nytt med Burträskbilen

Thomas Lundström från Burträsk har nått nya framgångar med bilen som en gång byggde i klassiska Racing Plats Burträsk. Efter sista tävlingen på Falkenbergs motorbana står det klart att Lundström försvarade sin titel i Formel Vee – och kunde även säkra Racehistoriska cupen. ”Det har gått bra hela sommaren. Jag har ju nått pallen i alla tävlingar”, säger Lundström.

Thomas Lundström blev dubbelmästare den här säsongen med sin ”Burträsk-bil”.

Thomas Lundström blev dubbelmästare den här säsongen med sin ”Burträsk-bil”.

Foto: Adam Savonen

Motorsport2023-09-30 12:00

Inför sista tävlingen på Falkenbergs motorbana var Lundström i ledningen på i sin klass i Formel Vee och i Racehistoriska cupen. 

– Strategin var att i första hand säkra segern i Formel Vee. Ledningen var ganska stor, så det handlade i första hand om att inte ta några risker, utan att ta sig i mål.

Lundström kvalade in som trea, men var inte nöjd med hur bilen presterade.

– Jag ändrade lite inställningar på chassit och motorn. Det gav bra effekt och jag kunde faktiskt vinna första racet.

Därmed var det klart att Lundström hade försvarat sin titel i klass B i Formel Vee. Han blev tvåa ifjol i Racehistoriska cupen och hade nu en poängs försprång inför säsongens sista race. Dramatiken var total med tanke på att inte mindre än fyra förare låg inom fem poäng. 

– Det kunde ha slutat hur som helst. 

Lundström höll nerverna i styr och kunde gå i mål på en andra plats med sin Formel Vee, som skapades av klassiska Racing Plast Burträsk i slutet av 60-talet.

Det innebar att det blev dubbelseger den här säsongen. En stark prestation med tanke på att Lundström har varit mannen att slå i sin klass.

– Måste säga att det har blivit allt tightare. På något sätt blir man ju måttstocken för andra om man vinner. Det är ju mig man vill slå.

Nästa år kan det bli så att Lundström byter klass och tävlar i C-klassen i Formel Vee. Det innebär i praktiken att han kör med en bil från 1969-1971. Klassen där Lundström är mästare är bilen byggd från 1965-1968.

– Det blir en helt annan sorts bil med nya förutsättningar, säger Lundström som hoppas kunna bygga klart den nya bilen innan säsongen startar 2024. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!