Det är inte statistiken som ljuger…

Det finns statistik. Och det finns juridik. I slutänden ska förstås allt helst avgöras ute på banan. Det är alltid problematiskt när en massa märkliga bedömningar och snåriga regelsystem ska ligga i vägen för att kora en vinnare. Farsen kring Dahlgrens seger i Skellefteå är inte bra för varken STCC eller sporten.

Juridiken i STCC riskerar att förstöra för hela sporten enligt krönikören.

Juridiken i STCC riskerar att förstöra för hela sporten enligt krönikören.

Foto: Anders Helgesson

Motorsport2022-09-30 18:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det sägs att statistik ljuger. En nyare tolkning jag har hört är att den inte ljuger – utan ”det är journalister som ljuger om statistik”.

Ett vasst påstående, men djupet i meningen säger att statistik, som mycket annat, kan betraktas, analyseras och ge slutsatser på olika sätt. 

Sen har vi juridik. Läran om rättsreglernas tolkning och tillämpning. Vad som bedöms och vad som har hänt kan många gånger vara helt olika saker.

I STCC har det varit snårigare än vanligt när det kommer till ärenden och bedömningar. Den första kontroversen jag syftar på är Hugo Nermans tjuvstart, som skedde i samma lopp som Dahlgren först blev tvåa, sedan vann, diskades – men sedan vann.

En tjuvstart borde normalt vara väldigt lättbedömd, antingen har du startat för tidigt eller så har du inte gjort det.

Nermans team, Brink Motorsport, hittade ett fel i formalian och överklagade. Funktionärerna hade missat att hålla upp en skylt på hur lång tid det var kvar till start. Det fick disciplinnämnden att ta det märkliga beslutet och ändå godkänna den felaktiga starten.

Ett märkligt beslut, som i efterhand också skulle visa sig vara felaktigt.

Nermans tjuvstart bedömdes som en tjuvstart. Det märkliga är hur en instans kan komma fram till något annat.

Problemet för tvåan, Robert Dahlgren, var att disciplinnämnden hade kommit fram till att hans bil inte hade följt reglementet vid kontrollmätningen.

Han diskades på grund av detta. Ett av många problem är att handläggningen av detta har dröjt ett antal månader. Bara det är otroligt märkligt.

Beslutet överklagades förstås, men överklagan handlade inte om sakfrågan, att bilen vid tillfället inte skulle ha följt reglementet. Utan den handlar om hur förfarandet kring hela frågan har skötts.

Där är framgår det tydligt att disciplinnämnden inte tycks ha följt den ordning som finns ska finnas i ett ärende som Dahlgrens. Något som gör att juridiska nämnden, som är högre i hierarkin, har slagit ned på.

Redan här börjar det vara riktigt snårigt och den publik som gillar race på banan fick nog huvudvärk redan i samband med att Dahlgren diskades – mer än en månad efter racet.

När det gäller Dahlgrens och Nermans case, tycker jag inte att det är reglerna som har varit otydliga. Jag tycker att det är tillämpningen och mänskliga faktorn som har ställt till det. Det här är något som borde ligga högt upp listan över saker att se över när säsongen är slut.

För racing ska i högsta grad avgöras på banan och inte av klåfingrig juridik och snåriga tillämpningar. Det enda det gör att förstöra sporten.