”Det är politisk handlingsförlamning”

Det är alldeles för lite rörelse bland svenska gymnasieelever. En väg fram för att förändra det är att ha mer idrott i skolan. Sjukgymnasten Björn Hällgren från Burträsk har träffat representanter för regeringen i Stockholm, för att på sikt uppnå en förändring. ”Det känns alltid bra när man har genomfört ett möte”, säger Hällgren till Norran.

Björn Hällgren (två från höger) tillsammans med experter på seminariet i Riksdagen.

Björn Hällgren (två från höger) tillsammans med experter på seminariet i Riksdagen.

Foto: Privat

Motion & hälsa2023-05-13 10:00

Bristen på fysisk aktivitet är ett allt större samhällsproblem och är numera påtagligt även långt ned i åldrarna. Svenska gymnasieungdomar sitter i dag mer still än någonsin tidigare.

– Samtidigt lägger svenska ungdomar mest tid i hela Europa på sociala medier, säger Hällgren.

Han är lobbyist kring hälsa och har under flera decennier jobbat för att påverka politiker att förstå problematiken kring för lite fysisk aktivitet. Även skolan har en skyldighet, men i dagens gymnasieskola i Sverige är det väldigt begränsat med idrott. 

– Vi har 100 timmar per år i Sverige. Det är både sämst i Norden och Europa. I Norge har de 170 timmar för att ta ett exempel.

På seminariet fanns riksdagsledamöterna Mats Wiking (S), Thomas Ragnrsson (M), Anne–Lie Sjölund (C) och Amanada Lind (MP). Under seminariet höll och ledande expertis föredrag om forskning kring bristen på fysisk aktivitet och de ödesdigra konsekvenser det riskerar att få på hela det svenska samhället. 

Det finns en kommitté som heter Främja fyskommittén, där det sitter representanter från partierna i riksdagen. Seminariets syfte har varit att försöka påverka den slutrapport som ska vara klar en bit in i juni.

– Min och mångas förhoppning är att den mynnar ut väldigt skarpa och konkreta förslag. Ett sånt förslag skulle kunna vara att säkerställa att det blir 3-4 timmars idrott i veckan i svenska gymnasieskolan. Det skulle då göra att vi ligger i linje med andra länder.

Bristen på fysisk aktivitet finns i alla ålderskategorier, men Hällgren bedömer att åldersintervallet 16–24 år är särskilt viktig att påverka.

– Under den tiden i livet är vi väldigt påverkbara. Att under den perioden ha mycket fysisk aktivitet har positiv effekt längre fram i livet.

Hur gick seminariet?

– Det känns alltid bra när man har genomfört ett möte. Sedan får vi se vad det leder till. Det får vi veta om lite mer än en månad.

Hällgren har jobbat som lobbyist i de här frågorna sedan i slutet av 80-talet. Fenomenet är långt ifrån något nytt. Bland annat har sjukgymnasten från Burträsk varit involverad i åtta motioner åt fem olika partier i riksdagen.

Vetenskapen är entydig kring vad brist på rörelse leder till och det är lätt för Hällgren och flera intressenter kring honom att belägga den problematik som finns. Ändå har vägen varit snårig att nå fram.

Ni har allt på er sida. Varför är det så svårt att nå fram?

– Det är politisk handlingsförlamning och en ovilja till ”real action”, men jag hoppas förstås kunna nå fram så småningom. Det är ju det som driver mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!