Gymmet är en naturlig del av mångas liv under vanliga omständigheter. Men under pandemin är det många som, precis som Region Västerbotten och Folkhälsomyndighetens restriktioner förespråkar, inte går på gym.
Se när Norransportens Johanna Salo testar ett intervallpass:
Att hålla igång hemma kan bli tufft allt eftersom. Motivationen tryter och det är svårt att ta sig tiden hemma, när allting annat också ska göras på samma ställe. Men Katarina "Katta" Burvall, Skellefteå AIK-damerna fystränare, har några tips för att få det gjort.
– Jag tror att man kanske inte ska tänka så himla mycket. Det är jättesvårt att hitta lust och motivation, och man tänker att det alltid ska vara superkul. Men det kanske inte behöver vara så kul, det kanske bara är så att det behöver göras. Ibland är det inte så kul att höra, men i det här läget tänker jag att det viktiga är inte vad som blir gjort, utan att man gör det, säger hon.
Ett sätt att verkligen se till att träningen blir gjord är att göra det till en daglig rutin, menar Burvall.
– De flesta jobbar ju i hemmakontor och blir väldigt stillasittande, så jag skulle hellre lägga in daglig motion, alltså dagliga korta pass, snarare än att göra det till en så stor grej. Utan vakna, borsta tänderna och så gör jag min träning, eller på lunchen och får ett bra bryt mitt på dagen. Så jag skulle säga hellre flera korta pass än längre långa pass, förklarar hon.
De flesta grundövningar går att göra med kroppsvikt också, och "Katta" tipsar om att använda sig av många övningar som belastar ett ben i taget, till exempel.
– Är jag relativt start i en vanlig knäböj kommer det vara mer belastning om jag gör ett utfallssteg eller om jag lägger upp en fot på soffkanten och gör en knäböj på ett ben, förklarar hon.
Ett annat sätt att öka belastningen är att jobba med olika tempo i övningarna.
– Om man tänker att man i stället för att göra en helt vanlig knäböj upp och ned bestämmer sig för att gå ned på tre och upp på tre, till exempel. Då ökar tiden som muskeln är under anspänning.
Men en av de saker hon trycker på mest – det är att investera i någon sorts vikt som man kan använda för att öka belastningen.
– Det finns väldigt mycket kroppsviktsövningar, det vet nog de flesta om. Men jag tycker ändå att en kettlebell eller en hantel kan göra stor skillnad. Har man inte investerat i det än, så tycker jag att man ska göra det. Det är en liten investering som kan ge stor variation i träningen, säger hon och fortsätter:
– Sedan tänker jag att man kan använda mycket saker i hemmet - stolar, bord, man får vara lite innovativ när man tränar i hemmet. Det finns jättemycket vi kan använda oss av när man tränar inomhus, som faktiskt kan belasta på olika sätt. Man får ha lite fantasi, tänker jag.
Om man nu inte har någon vikt och hantlarna har sålt slut, vad har du för tips då?
– Det finns mycket. Det bästa tipset tycker jag är att mer eller mindre alla har en ryggsäck som man kan fylla med något, till exempel böcker. Den ryggsäcken kan man ha på sig eller lyfta, . Och om man vill ha lite lättare vikter, så fyll en och en halv-liters petflaskor mer vatten. Det låter supertöntigt, men det fungerar bra det också.