Man styr med benen och händerna

På plats på Bygdsiljumbacken fanns en av pionjärklubbarna inom rodel, Umeå Rodelklubb, för att instruera hur man styr och åker den lilla träkälken i slalom i full fart ned för backen. Man behöver tre saker : hjälm, rejäla handskar och en rodelkälke som man får låna. Man kan åka för det är roligt eller för att tävla i SMgrenen Alpinrodel. En av de som ska tävla in är Enar Nordvik, Skellefteå med den nybildade klubben, Skellefteå Rodelklubb en sektion som går under Friskis och Svettis.” Jag ska skaffa handskar med dubb, ett ryggskydd och snygg dräkt”, säger Enar Nordvik.

Enar Nordvik får chansen att träna och finslipa formen inför SM starten.

Enar Nordvik får chansen att träna och finslipa formen inför SM starten.

Foto: Norran

Sport2018-03-14 07:00
undefined
Tove Olofsson lägger sig ned på kälken för att få max fart. Tove har tagit tre raka guldmedaljer på SM.
undefined
Förra helgen fick barn och vuxna testa Alpinrodel i Bygdsiljum. En av den som instruerade var Tove Olofsson.

Man får åka på en träkälke importerad från Italien. Under helgen har Umeå Rodelklubb varit i Bygdsiljumbacken för att både barn och vuxna skulle få testa den nya SM-grenen Alpinrodel.

undefined
En av de som testade Alpinrodel för första gången var Lotta Silfver från Burträsk.

– Redan under lördagen så var intresset stort i Bygdsiljum, det var cirka 40 personer som ville testa, berättar Tove Olofsson.

Alpinrodel har funnits i SM sammanhang sedan 2014 då Umeå Rodel var med och arrangerade. En av de som var på plats i Bygdsiljum och instruerade var mästaren Tove Olofsson som har tagit tre raka guldmedaljer på SM.

Utmanande

– Tjusningen är att det är en utmaning att åka fort och samtidigt klara av banan, precis som i storslalom. Och jag gillar kombinationen. Känslan när jag åker rodel är häftig och härlig , säger Tove.

Känslan när jag åker rodel är häftig och härlig.

Det är fritt fram för alla att vara med och tävla, bara man har tränat före. Inför SM kommer det att vara en träning i Klutmarksbacken där alla som är intresserade har chansen att visa sina kunskaper och lära sig grundtekniken. En som ska vara med i SM och tävla för Skellefteå är Enar Nordvik.

– Vi har fått ett träningsprogram och vi kommer att få låna kälkar och nu är det bara finslipningen kvar och kolhydratladda, säger Enar.

undefined
Enar Nordvik får chansen att träna och finslipa formen inför SM starten.

– Nästa år så hoppas vi att vi kan ha en cup, för redan nu finns det fem stycken föreningar i Sverige, säger Christopher Fladvad som är en av grundarna till Alpinrodel.

undefined
Alfons Eklund håller tungan rätt i munnen.
undefined
Simon Eriksson ligger ned för att få maxfart.
Alpinrodel

Har utvecklats av Christopher Fladvad. Kommer från naturrodel och banrodel. Har körts på SM sedan 2014. En liten sport med ett hundratal utövare. Åkaren styr rodeln genom att påverka medarna med benen, drar i en styrvajer och greppar pisten med handen. Kälken kan ha medar av metall eller trä. Hastigheten kan komma upp till 100 kilometer i timmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!