Rörlighet – fundamental träning med ny teknik

Styrketräning och konditionsträning är former som ständigt är i fokus. Men den kanske mest fundamentala träningsformen, rörlighetsträning, är det mindre fokus på. Med teknikens hjälp kan den få en viktigare roll i den stora träningsdjungeln. Norran testade ett nytt system och fick uppleva ytterligare en dimension i träningsvärlden. ”Svårigheterna med rörligheten är att den har varit så svår att mäta. Fram till nu på slutet har det mesta kring rörlighet byggt på rent subjektiva bedömningar eller ganska tidskrävande mätningar”, säger Patrik Nygren, legitimerad naprapat.

En del blev bättre och en del behöver mer träning. Rörligheten och dess träning har även påverkan på förutsättningar för styrke- och konditionsträning. Därför är rörligheten att betrakta som en form av fundamental del.

En del blev bättre och en del behöver mer träning. Rörligheten och dess träning har även påverkan på förutsättningar för styrke- och konditionsträning. Därför är rörligheten att betrakta som en form av fundamental del.

Foto: Jeanette Lövgren

Livsstil & fritid2019-09-07 12:44
undefined
Adam Savonen testar rörligheten med hjälp av legitimerade naprapaten, Patrik Nygren. Med ny teknik går det mycket lättare att mäta befintlig rörlig och senare mäta förändringar. TE3-mobility har moderniserat och digitaliserat metoder som gör rörligt relevant.

Utvecklingen kring både styrke- och konditionsträning har varit stor. Nya metoder och teorier utvecklas ständigt och det är lätt att mäta utveckling och sätta mål. Något som för de flesta är fundamentalt, även om det slutgiltiga målet handlar om att må bra och känna sig i form.

Inom konditionsträning har den tekniska revolutionen varit monumental och följt de stora digitala framstegen de femton senaste åren. Apparna och GPS på mobiltelefonerna tillsammans med alla hälsoband och smarta klockar, har gjort det lätt att mäta sin träning.

Appar har även varit till stor hjälp för alla som satsar på styrketräning. Men när det kommer till rörlighetsträningen är det en form som har funnits lite mer i skymundan. Yoga är en träningsform som är nära relaterat till rörlighet. Men rörlighetsträning har andra villkor än både styrke- och konditionsträning.

– Vi har aldrig haft några mätverktyg som har fungerat riktigt bra fram till nu. Jag har inte heller hört talas om att det skulle ha funnits något riktigt bra verktyg sedan tidigare.

Digitalt vattenpass

Nygren visar upp en meterlång stav, som tillhör ett innovationskoncept som har förändrat förutsättningarna markant för rörlighetsträning. Konceptet heter TE3 Mobility och är har sin hemvist i Finland. Utgångspunkten är den långa staven.

– Den går närmast att jämföra med ett digitalt vattenpass. Med hjälp av den går det att mäta vinklar och grader i olika övningar.

undefined
Patrik Nygren har stor erfarenhet av att jobba med människans rörlighet med allt vad det innebär. Han ser stor potential att det nu är lättare att mäta än någonsin tidigare.

Olika metoder har funnits och finns för att hitta sätt att mäta. Men enkelheten och kanske framförallt felmarginalerna har komplicerat det hela. Nygren har stor erfarenhet av alla de bekymmer som har funnits kring möjligheterna att hitta bättre sätt att jobba med rörlighet.

– Tidigare har vi fått tycka väldigt mycket. Vi har fått måtta i väldigt hög grad. Det har inte funnits möjlighet att sätta målvärde och ha verktyg att mäta med på ett enkelt sätt.

Lägg därtill att rörlighet är betydligt mer komplext än styrka och kondition.

– Styrka och kondition kan du egentligen inte få för mycket utav. Däremot är det ett problem om du är för rörlig. Det finns inget som säger att det är till gagn för någon att sitta i split och spagat som inte behöver det i sin idrottsutövning eller yrke, som till exempel dansare. Är du överrörlig är det många gånger prioriterat att stabiliseringsträna istället.

Förutom överrörlighet är det även intressant att undersöka om rörligheten är lika mellan vänster och höger sida – eller det som många tänker först – hur rörelseinskränkt man är.

Övningar

Alla tre är utmaningar som testerna med TE3-mobility både kan ge svar på – men även levererar övningar för att förbättra eller återställa.

Något som rörlighetsträning mer konkret och därigenom förstärker betydelsen.

– Du måste uppleva att något händer, annars är det inte intressant. Samma sak är det med rörelseträning. Men är det inte mätbart är det svårt att veta. Du kanske har fått höra att du är kort i baksida lår, men när vet du att du har fullgod rörlighet? När du inte kan mäta är det svårt att veta vilken effekt träningen har.

Mått och övningar

För att testa rörligheten blir undertecknad måttad med pinnen i 13 olika övningar. En del av resultatet är helt väntat. En del är små överraskningar.

Undertecknad har ju passerat 40 år och stelhet är något som definitivt har börjat visa sin närvaro. Nu har jag svart på vitt att det inte bara är magkänsla, även om min stor rörlighet aldrig har varit någon naturlig fallenhet för egen del.

undefined
Det finns saker att jobba på med rörligheten för reportern. Men det positiva är att träning och medvetenhet är en bra start för att hitta förbättringar.

Det finns tydliga mått på var jag bör ligga och testets utgångspunkt är att förbättra min rörlighet, inte att fokusera på mina brister. En nog så viktig skillnad. Så efter testet, utifrån mina resultat, kommer automatisk rekommendation på fyra olika övningar.

Övningarna är av karaktären aktiv rörlighet. Hade jag varit överrörlig hade resulterat gett mer stabiliserande övningar.

Tanken är att jag ska upprätthålla daglig exercis, två minuter per övning, totalt tolv minuter (två övningar tränas en sida i taget), under drygt sex veckor, sedan väntar en ny test.

– Man ska jobba med övningarna varje dag. Och ger de bra resultat, går det sedan att trappa ned. Det kanske inte är möjligt att sluta helt, men istället för varje dag kör man ett par tre gånger i veckan eller kortare dagliga rörlighetsövningar. Det är ju något som går att göra när som helst under dagen eller i samband med träning.

Karaktär

Att föra in nya rutiner mitt i sommaren och upprätthålla dem under sex veckor är inte någon självklar uppgift. Tolv minuter är ändå tolv minuter. De två första veckorna följer jag schemat slaviskt. Och ganska precis efter två veckor känner jag imponerande förbättringar. Både backspeglar och backkameran i bilen har plötsligt mycket mindre betydelse. Plötsligt blir det nästan mer naturligt att titta bakåt av egen maskin – oavsett om det är vänster eller höger.

undefined
13 olika övningar för testa rörligheten. Resultatet blev fyra övningar att träna på under sex veckor.

Men efter de två veckorna börjar karaktären tryta en aning. Och som i så många fall är karaktären att orka upprätthålla den nya rutinen, den riktigt stora utmaningen.

Utförandet av övningarna fram till examenstestet är av mer sporadisk karaktär.

Möte nummer två blir ändå positivt. Vissa delar är förbättrade. Någon övning genererar sämre resultat. Sedan finns det fortfarande felmarginaler i mätningen, men de är av mycket mindre karaktär än vad det har varit historiskt.

Facit blir några nya övningar. Men känslan är att det går åt rätt håll.

– I princip kan man säga att det handlar om att ”släcka lampor”. Nu har du släkt några stycken och nu har du några andra lampor att släcka. Till slut kommer du att ha släckt allihopa. Det innebär inte att du helt kan sluta träna de övningarna, men göra det med mindre regelbundenhet. De positiva effekterna är att du kommer att upptäcka fördel i både ditt idrottande och vardag.

Inom idrotten

Träning relateras naturligt till idrott och elitidrott. Men träning är något som är relevant för alla grupper av människor, utan undantag. Rörlighet är fundamentalt på många sätt och nu med möjlighet att mäta, kan det leda till positiva synergieffekter i många sammanhang.

Talangfulle spjutkastaren Jakob Rahm är ett exempel inom idrotten. Han hittade en ny väg fram, via TE3-systemet, med att fokusera på rörlighetsträning och kastade sex meter längre efter riktade övningar. Han ökade sitt personbästa från 55 meter till 61 meter.

I ett större perspektiv, hur ­viktigt är rörlighetsträning?

– Rörlighet är nyckel till väldigt mycket. Har du begränsningar i rörlighet eller instabilitet, kan det negativt påverka ditt dagliga liv eller/och idrottsutövning med risk för smärtor och skador. Rörlighet har också betydelse oavsett ålder och vilken situation du befinner dig i trots att det är ett komplext ämne.

undefined
En del blev bättre och en del behöver mer träning. Rörligheten och dess träning har även påverkan på förutsättningar för styrke- och konditionsträning. Därför är rörligheten att betrakta som en form av fundamental del.
Rörlighetsträning

Ytterligare en träningsform som har hittat vägar till att bli mätbar på bättre sätt. Norran har testat sin rörlighet TE3–Mobility system.

Rörlighetsträning har tre större syften:

* Att förebygga och hantera överrörlighet

* Att förebygga och hantera obalans, om det förkommer olika rörlighet åt höger eller vänster i olika riktningar.

* Att förebygg och hantera orörlighet och stelhet.

Fördelar

* Minskar skaderisk

* Kan öka prestation både i annan träning och i idrottssammanhang.

Test

13 övningar där rörlighet testat på olika sätt genom att mäta gradantal utifrån dina förutsättningar (ålder, motionär, idrottare, etc). Utifrån resultat kommer rekommendation på övningar. Ett nytt andra test ger resultat av träning.

Därför skriver Norran om träning:

Rörelse, träning och motion är både en viktig och fundamental del av livet. Det är något som är viktigt för såväl gammal som ung. Regelbunden träning utifrån dina egna förutsättningar kan i hög grad både förebygga bra hälsa och vara stärkande. Fysisk rörelse är numera också tätt relaterad till vårt psykiska välmående.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!