Skidstjärnan om svåra tiden: ”Skamfullt att prata om”

Mitt i karriären upplevde hon sin svåraste tid. Magdalena Pajalas inlägg om när hon försökte bli gravid har berört många. ”Jag kände mig så ensam när jag var i det”, säger hon.

Magdalena Pajala hade en jobbig tid när hon försökte blev gravid efter VM 2015. I vår intervju berättar hon om den svåra tiden.

Magdalena Pajala hade en jobbig tid när hon försökte blev gravid efter VM 2015. I vår intervju berättar hon om den svåra tiden.

Foto: Montage, Carl Sandin och Pär Bäckström

Längdskidåkning2020-05-19 13:56

Magdalena Pajala publicerade ett inlägg på Instagram i helgen där hon berättade om den svåra tiden innan hon blev gravid. Båda kvällstidningarna har skrivit om inlägget. Och själv har skidstjärnan från Piteå, som bestämde sig för att sluta för några veckor sedan, fått mycket feedback från sina följare.

– Det är ju fortfarande lite känsligt att prata om. Men när det hör av sig så otroligt många kvinnor som uppskattar det jag delar med mig av. De är i en liknande situation och är väldigt berörda av min berättelse. Då är det verkligen värt allt, säger Magdalena Pajala till Sporten.

Det är kvinnor i alla åldrar, idrottare och landslagstjejer från andra länder som har hört av sig.

– De tackar för att jag delar med mig. Det är tabubelagt och kanske lite skamfullt att prata om när man är orolig. Det är skönt att känna att man inte är ensam om att gå igenom samma sak. Det är många som tackar för min öppenhet. Jag tycker att det är viktigt att våga prata om det eftersom det är så vanligt, inser jag nu.

Pajalas inlägg handlar om hur hon efter VM-säsongen 2014/15 kände en längtan efter att skaffa barn. 27-åringen hade ätit p-piller i tolv år, men slutade med det. Sedan började en svår tid.

– Det var en väldigt tuff säsong och jag tänkte att den (mensen) kommer väl tillbaka, som den gjorde tolv år tidigare.

Men mensen kom inte tillbaka och efter ett halvår vände sig Pajala till vården. Det tog ett och ett halvt år innan hon till slut fick diagnosen PCOS, polycystiskt ovarialsyndrom. Diagnosen innebär att man har blåsor på äggstockarna och mycket testosteron i kroppen.

– Jag fick inte riktigt veta vad det innebar och om det fanns nåt jag kunde påverka själv. Jag antar att det inte finns mycket resurser till det. Det jag fick veta var att ”om du vill bli gravid kommer du med mest troligt att behöva ta hjälp”.

Mitt i allt det här hade hon en skidkarriär och den var inte lätt att koncentrera sig på.

– Det var en jätteutmaning. När jag ser tillbaka på den hösten var jag väldigt orolig och ledsen. Jag mådde inte alls bra. Det var verkligen en utmaning att lägga energi på skidorna. Det pågår mycket inombords när man går igenom sånt och så vill man kanske inte visa det utåt. För att det är jobbigt och skamligt.

Hon fick ett tips om kinesiologi och provade det hos en terapeut.

– Det var en fantastisk upplevelse att det på så kort tid kunde hjälpa mitt välbefinnande. Jag fick verkligen ett helt annat lugn i kroppen av behandlingen. Jag fick även bukt med mina magproblem.

Och helt plötsligt gick allt rätt.

– Efter en och en halv månad fick jag min första menstruation och blev överlycklig. En månad senare var jag gravid. Det var ju helt otroligt att kroppen hade en sån förmåga att faktiskt hamna i så god balans, säger Pajala som i oktober 2017 födde dottern Elsa.

Skidstjärnan vet inte vet hur p-piller och den hårda träningen påverkade hennes kropp under de aktiva åren. Och det var inget man pratade om i längdlandslaget.

– I alla fall när jag var med var det väldigt återhållsamt med det. Det är en jätteviktig fråga att lyfta. Vad händer med kroppen när man belastar den väldigt hårt. Är det en naturlig reaktion? Jag visste inte hur det påverkade och då blir man ännu mer orolig.

Vad är det värsta med det här sett ur en kvinnlig elitidrottares synvinkel?

– Många är oroliga för framtiden, att man inte ska kunna bilda familj. Och vilket pris man får betala för idrotten. Sen om idrotten och belastningen där är en stor orsak tror jag att kroppen kommer att fungera bättre den dagen man varvar ner. Men det är sånt man inte vet.

Hur ska man bli av med skammen som finns runt det här?

– Genom att våga prata om det mer. Det är väl en väldigt bra början tänker jag. Det är mycket det jag känner igen ifrån de kvinnorna som hörde av sig till mig. Att jag själv kände mig så ensam när jag var i det. Hur mycket det betyder att höra att nån annan går igenom liknade grejer. 

Efter några veckor som skidpensionär har 32-åriga Magdalena Pajala börjat träna elitmotionärer och juniorer, men hon vet inte riktigt vad hon ska syssla med i framtiden.

– Det finns så mycket jag kan tänka mig att göra.

Går det att jobba med att sprida information och att få folk att prata om kvinnors hälsa i idrotten?

– Ja, det gör jag gärna vidare. Det är i alla fall bra med sociala kanaler där det är lätt att sprida sina upplevelser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!