Tidigare har Norran berättat om Klas Nilssons heltidssatsning som långloppsåkare. I den satsningen har han dessutom tagit hjälp från ett toppnamn inom skidvärlden, nämligen den tyske skidskyttetränaren Wolfgang Pichler.
65-åringen har skördat stora framgångar med det svenska skidskyttelandslaget, som han coachat i omgångar och första gången 1995. Ett uppdrag som han dock avslutade efter säsongen 2019.
Pichler är således ett eftertraktat namn och känd för sin extremt hårda fysträning.
– Vårt team har ju tränat ihop med Jörgen Brink i två år. Och när han var med i skidskyttelandslaget under tre års tid så hade Brink Pichler som tränare. Så flera av våra träningspass har varit influerade av honom, säger Klas Nilsson.
På den vägen är det vilket också gjort Skellefteåkaren inspirerad att ta kontakt med tyske tränaren.
– Jag har ringt och pratat med honom och efter det har vi haft kontakt med varandra lite då och då. Men han har ju så väldigt många olika uppdrag, så han hade inte möjlighet att vara min tränare. Det var lite synd, men han har sagt att jag kan ringa om tips när jag vill, berättar Nilsson och fortsätter:
– Det är viktigt att han någon att bolla med även om jag kommer lägga upp stora delar av träningen själv. Men Pichler är ju väldigt kunnig och det är bra honom som bollplank.
Vad är han extra duktig på?
– Han har hittat ett bra sätt att träna på som fungerar. Jag gillar hans pass då man ofta ska lägga mycket tid, exempelvis intervallpass med mycket tid med hög puls, säger Nilsson och fortsätter:
– Nu har jag ju inte haft honom som tränare så, men han har mycket idéer. Och även om han inte tränat långloppsåkare tidigare är han väldigt insatt och intresserad. Sen så berättade han också att det skulle vara roligt om någon annan än en norrman fick vinna Vasaloppet, säger Klas och skrattar.
Nilsson berättar att heltidssatsningen skulle bli komplett om en personlig tränare kom in i bilden.
– Förutom Pichler har jag varit i kontakt med Mattias Reck, proffstränare inom cykel för proffslaget Trek Segafredo, men tyvärr fått nej där. Han var dock väldigt sugen att samarbeta men ett kontrakt med annat konkurrerande team stod i vägen, säger Klas, som just nu kör på egen hand:
– Sen så träffas vi i teamet (Igne) för ett läger en vecka varje månad. Det känns väldigt bra även om en personlig tränare skulle kunna göra allt ännu bättre.