Klassiska Malmfältsloppet skulle egentligen ha körts den 8 januari. Men eftersom väderprognosen varnade för sträng kyla valde arrangörersklubben Malå IF att skjuta på tävlingen till i lördags.
Ett lyckat drag, skulle det visa sig, då det 44 kilometer långa loppet kunde genomföras i sex minusgrader och hårda fasta spår.
– Ett jättefint arrangemang med fantastiska förutsättningar för skidåkning, säger Tobias Thomson, Malåsonen som numera tävlar för TTGU IF i Umeå.
Han slutade tvåa, endast besegrad av Simon Öberg, Kalix SK. Tillsammans med Jim Lundmark, Skellefteå SC Club, bildade de snabbt en tätrio som länge hängde ihop.
Men Skellefteåkaren tvingades släppa efter knappt halva loppet, sedan kom avgörandet några kilometer från mål.
– Vi hjälptes åt att ligga på så att ingen skulle komma ikapp. Sedan kom en rejäl backe med omkring två kilometer kvar. Då gjorde han ett ryck och visade att han var den bästa skidåkaren, säger Tobias Thomson.
Segermarginalen blev till slut 29 sekunder. Upploppsdramatiken gällde i stället kampen om bronset, en kamp som Robert Lindberg, också TTGU IF, tog hem.
I damklassen blev det en klar seger för långloppsspecialisten Nina Lintzén, Föreningen Studentidrotten Luleå, före Åse Borgeryd, XC Pite, och Anna Winblad Von Walter, TTGU IF.
Årets upplaga av Malmfältsloppet lockade 165 startande. Av dem åkte omkring 140 den längsta distansen, medan de övriga åkte 22 eller 13 kilometer.
Dessutom genomfördes ett lopp för barnen som lockade 22 deltagare.
På grund av pandemin tvingades arrangörerna göra en del anpassningar. Till exempel var det ingen servering inomhus och omklädningsrummen var också låsta.
Men Örjan Roslund, Malå IF, kunde ändå glädja sig åt ett lyckat arrangemang.
– Det har funkat jättebra. De som var här skötte sig jättebra och alla var nöjda, säger han.
Om inte pandemin sätter käppar i hjulen blir nästa tävling i Malå Tjamstanloppet och skicrossen i slutet av februari.
För Tobias Thomson väntar också nya utmaningar, då han bland annat tänker åka Vasaloppet och Nordenskiöldsloppet. Men innan dess ska han ge sig i kast med Jubileumsvasan, där deltagarna åker i samma utrustning som i det allra första Vasaloppet 1922:
– Nu är det träskidor som gäller framöver. Det blir fantastiskt häftigt. Det blir en resa i tid och som att lära sig åka skidor på nytt.