Ceilia, 24, har hittat sin grej: ”Blir aldrig färdiglärd”

Intresset för motorsporten har funnits sedan barnsben. Men efter över tolv säsonger bakom ratten har Ceilia Forsberg hittat en ny roll – och står med skruvmejseln i motorerna i stället. ”Jag är bra på det och jag vet att jag kommer att bli ännu bättre”, säger hon.

Ceilia Forsberg har själv kört karting i över tolv säsonger. Men inför fjolåret hoppade hon på ett nytt uppdrag – som tävlingsmekaniker.

Ceilia Forsberg har själv kört karting i över tolv säsonger. Men inför fjolåret hoppade hon på ett nytt uppdrag – som tävlingsmekaniker.

Foto: Johanna Salo

Karting2024-05-12 20:00

I över tolv säsonger har hon själv suttit bakom ratten och tävlat i karting. Men när Ceilia Forsberg inför säsongen fick frågan om att testa på en ny roll i ett nytt team nappade hon på möjligheten.

– Tävlingsmekandet har blivit väldigt intressant, det är jag bra på och jag vet att jag kommer att bli ännu bättre på det, säger hon.

Forsberg möter upp Norran i sin pappas verkstad. Det är i den här miljön hon som liten såg sin pappa spendera såväl arbetslivet som fritiden och som också väckte nyfikenheten hos henne själv.

– Pappa drev en annan bilfirma förut och har alltid hållit på att meka. Eftersom han älskar det har jag också fått följa med, oavsett om jag ville eller inte har jag dragits in i det, säger hon och skrattar.

– Men pappa är också en viktig person i mitt liv och jag såg upp till honom, allt han gjorde blev på ett sätt intressant.

Intresset grodde, och efter en hel del tjat om att få börja med motorsport fick hon testa gokart – vilket kort därefter innebar ett köp av en egen kart.

undefined
Redan som liten väcktes motorintresset hos Ceilia Forsberg, redan innan hon själv fick börja tävla.

Ceilia Forsberg började satsa på kartingen och så sent som 2022 vann hon Norrlandscupen för tredje gången. Men efter det har den egna kartingkarriären lagts på hyllan och en ny möjlighet öppnat dörren.

– Det var vintern förra året när både mitt dåvarande team och några andra ringde och hörde hur jag tänkte göra kommande säsong. Då fick jag frågan om jag var sugen på att testa mekandet, och jag tackade ja.

PKR, Pettersson kart racing, blev den nya teamadressen och Forsberg började jobba för att hitta rätt i den nya rollen.

– I början var det ganska påfrestande, både för att jag ställde höga krav på mig själv och att föraren jag jobbar med är väldigt duktig. Jag ville prestera så att han kunde köra bra. Det tar lite tid att komma in i rutinerna och att lära oss att jobba tillsammans, så det kanske blir lite missar då. Men det började tungt psykiskt, berättar Forsberg och fortsätter:

– Men efter det har vi hittat bra sätt att jobba tillsammans, jag har hittat min roll och hur jag vill jobba. Det har blivit väldigt bra. I slutet på förra säsongen och förra året kände jag mig väldigt trygg med det jag gör.

Hur skulle du beskriva vad en tävlingsmekaniker gör för någon som inte vet?

– Det är ett jobb mellan mig och föraren att vi ska vara snabbast. För att hitta det måste föraren vara på topp men också kolla på vad vi behöver göra motormässigt och även chassimässigt. Föraren berättar hur han upplever karten, vi läser lite data och ser vad vi kan jobba på. När allt det är fixat hänger det på föraren, inställningarna kommer inte fungera om inte föraren gör sitt. Och samma åt andra hållet, om inställningarna inte fungerar kommer inte föraren kunna göra sitt jobb. Jag ska också se till så att allt sitter fast, tappar han något när han ligger i ledning är det mitt fel.

Har det hänt någon gång?

– Jag har tappat ett kedjeskydd på en träning, säger hon och skrattar.

undefined
”Det är ett jobb mellan mig och föraren att vi ska vara snabbast. För att hitta det måste föraren vara på topp men också kolla på vad vi behöver göra motormässigt och även chassimässigt”, säger Ceilia Forsberg.

Jobbet som tävlingsmekaniker blir aldrig klart. Ceilia Forsberg återkommer till att det aldrig går att bli fullärd, och att det är något som gör henne mer intresserad av själva mekandet.

– Det kan vara olika mellan olika banor och stora skillnader mellan dagar på samma bana med luftfuktighet och sådant, berättar hon och fortsätter:

– Det är så intressant att man måste vara fokuserad och att man aldrig blir färdiglärd. Det går alltid att hitta mer, det mesta går att utveckla. Det gäller att hela tiden hitta lösningar, det är det som är kul.

När en elvaårig Ceilia Forsberg började köra karting var antalet tjejer och kvinnor i sporten begränsat. Själv minns hon att de i klubben var två eller tre utövare, och att det var någon i varje klass på tävlingarna.

– Nu är det mer vanligt. Det är absolut fortfarande en minoritet, men inte lika ovanligt. Det var lite läskigt, man var ändå lite ensam i det hela och när man var liten tyckte killarna lite att man inte ville bli omkörd av en tjej. Det tycker jag inte är lika tydligt längre.

Hur stor skillnad tycker du att det är, från din position i dag?

– Från det lilla man ser bland förarna och när de kör tycker jag att det är en väldigt bra miljö. Jag kan inte prata för hela motorvärlden, men jag tycker att det är väldigt bra inom kartingen. Det är så få sporter där alla kör på samma villkor, och det börjar märkas i kartingvärlden att det är så, säger hon.

undefined
”Det gäller att hela tiden hitta lösningar, det är det som är kul”, säger Ceilia Forsberg om sitt jobb.

För Forsberg blev steget in i motorsporten ett naturligt steg med sitt intresse, men samtidigt förstår hon att alla inte vågar välja sin egen väg. Det känner hon igen från sig själv i gymnasieåldern, när det var dags att välja program.

– Jag var lite vilsen för att jag inte visste vad jag ville göra, men var också osäker för att söka vissa saker för att jag är tjej. Jag var själv ganska dömande mot de grejerna och dömde mig själv hårt. Att som ung tjej komma in i en mansdominerad värld var läskigt. Nu när jag är lite äldre struntar jag mer i vad andra tycker och funderar varför jag inte vågade tidigare.

Valet föll på handelsprogrammet, i stället för ett racinginriktat program.

– Handels var jättekul på sitt sätt, men det finns ett program inom tävlingsmekandet i södra Sverige. Jag hade velat gå något åt det praktiska hållet.

Vad är ditt tips för att man ska våga gå sin egen väg?

– Jag hade sagt att gör det du vill, för om du gör något du vill och är intresserad av blir du oftast väldigt bra på det och får självförtroende. Det kommer man väldigt långt med.

undefined
2022 vann Ceilia Forsberg Norrlandscupen för tredje gången. Men det var sista säsongen hon körde själv.

Det blev några enstaka tävlingar för Forsberg bakom ratten förra säsongen i allt från folkrace till banracing. Men fokuset inför den kommande säsongen ligger på att vara just mekaniker.

– Jag är inte helt klar med att köra själv, men jag kanske inte kommer köra så mycket mer och det kanske kommer vara med på skoj, säger hon.

Vad har du för förhoppningar på säsongen som kommer?

– PKR har fått in lite mer förare i år och det är en intressant kompott som kommer från flera olika team. Vi kommer få en blandning av erfarenheter och duktiga förare, mekaniker och föräldrar. Jag förväntar mig att jag och min förare ska ta hem Norrlandscupen, och få med oss fina resultat på andra tävlingar i Sverige också. Vi har farten, det är bara att allt ska klaffa.

FAKTA

Ceilia Forsberg

Ålder: 24 år.

Från: Skellefteå.

Team: PKR, Pettersson kart racing.

Gör: Är huvudsakligen tävlingsmekaniker, kör i allt från folkrace till banraing.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!