Lång resa kan innebära stort steg för Ståhl – ställs mot tuff tysk i Kina

Ett och ett halvt års ofrivilligt uppehåll har det varit för Andreas ”Real Steel” Ståhl. Den stundande resan till Kina kan öppna många dörrar. I vägen står en tuff tysk fighter. Men fysfenomenet från Skelleftehamn står redo att ta sats på nytt, samtidigt som han firar 10 år som proffs i en av världens tuffast sporter. ”En bra matchning för mig. Känns kul att få chansen att resa till ett nytt ställe igen”, säger ”Real Steel”.

1 augusti 2019 08:15

Det lyser nästan ”äntligen” över hela fightern när vi ses vid Umeå Performance center, ett av norra Sveriges största gym. Det ska bli ännu större inom kort och det är här som Ståhl sköter större delen av sin fysträning.

– Jag kör tester regelbundet. De senaste styrkestesterna visade på nya framsteg. Jag har aldrig varit starkare och mer rörlig än jag är nu, säger 31-åringen.

Han kom fram som en av svensk MMA:s framtidshopp. Lite längre fram i år kan fira tio år som MMA-proffs, där de nio första matcherna gav vinster – och ledde fram till ett eftertraktat UFC-kontrakt.

– Det känns konstigt att det redan är på väg att ha gått så många år. Känslan är inte alls att det har gått så fort.

Vad är dina bästa minnen?

– Det är många minnen. Vinsterna, matcherna i Battle of Botnia och UFC-kontraktet förstås. Sen är det också väldigt många roliga träningsminnen. Det var otroligt roligt när jag och Tor (Troeng) var i USA och sparrade mot Chris Leben, Uriah Hall och många andra profiler.

Ny stor gala

Trots att han har gått sparsamt med matcher senaste åren, bara en per år på slutet, har han fått chansen i stora sammanhang.

Efter att han tappade kontraktet i UFC har han hunnit gå matcher i tunga organisationer som Cage Warriors Euro FC och senast ACB – Rysslands svar på UFC.

Nu väntar ytterligare en match i en tung organisation, som ingår i M1 Globals nätverk. Det är också en rysk organisation, men Ståhls kommande match avgörs i Kina och staden Shenzen. Det är en storstad med över 12 miljoner invånare och ligger i närheten av provinsen Hongkong.

– Blir väldigt spännande att resa dit och fightas. Det är också roligt att det är en gala som tillhör M1. Blir det seger är det stor chans att jag får ett längre kontrakt, vilket vore spännande.

Möter tuff tysk fighter

Men i andra sidan av buren väntar tysken Christian Jungwirth. Han har en bakgrund inom kickboxning och 32-åringen har gjort en snabb karriär inom MMA. Han har vunnit fem matcher och förlorat en sedan proffsdebuten som kom så sent som för två år sedan.

– Jag vet inte så mycket om honom, men han ser tuff ut. Han går in och kör hårt och verkar vältränad.

Hur ser du på utgången av matchen?

– Jag avgör i andra ronden. Men jag räknar med en tuff match fram tills dess.

Tränat med mästaren

Ståhl har laddat upp hårt på hemmaplan inför matchen. Han har även gjort en lite kortare utflykt söderut, till Husum.

Där har han tränat med den stora brottningstalangen och svenske mästaren i fristil, Sardar Timori.

– Det har varit riktigt bra träning, både för honom och för mig. Vi har varit ganska jämna, säger Ståhl som vann SM som ungdom och junior.

I övrigt har uppladdningen varit i Umeå.

– Det har fungerat bra. Vi har ett bra driv på klubben och bra nivå på träningen. Jag är väl förberedd.

Många öppningar

Ståhl har elva vinster och fyra förluster som proffs. Västerbottens MMA-profil har många öppningar om han vinner i Kina. För det inte bara M1 som blir aktuellt då. 28 september kommer UFC till Danmark för första gången. Och Ståhl skulle gärna gå match på den världsledande MMA-galan igen. Motståndare finns också i sikte.

– Mark O. Madsen hade varit en perfekt motståndare att möta. Att göra det i UFC och Danmark vore grymt. Men han är rädd för mig, tyvärr.

Lägg därtill att Cage Warriors har visat fortsatt intresse för Ståhl, men även den stora organisationen Bellator finns med i bilden också. Den amerikanska och storsatsande organisationen har aviserat att det ska bli en gala i Sverige, i slutet av året.

Som om det inte vore nog finns även öppningar i Sveriges största organisation, Superior Challenge.

– Först vill jag gå den här matchen, sen får vi titta närmare på alternativen, säger 31-åringen.

Andreas Ståhl

Smeknamn: Real Steel

Född: 1988

Stats (proffs): 11 vinster, 4 förluster

Viktklass: Weltervikt (-77,1 kg)

Kuriosa: Var bäst i Sverige som ungdomsbrottare

Aktuell: Går match i Kina 3 augusti. Möter tysken Christian Jungwirth i en gala som ingår i M1-Globals nätverk.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Adam Savonen

Ämnen du kan följa