Hemlig lokal kraftsamling överraskade Elin Johansson: ”Ord kan inte beskriva vad jag känner”

På fredag gör Elin Johansson comeback på VM i England och därefter är siktet inställt på OS 2020. Ekonomisk sponsring är av stor vikt för hennes satsning och nu har 27 lokala företag gått med i kampanjen "Bygden har Elins rygg" som hennes sambo Jacob Stephenson organiserat. Och besked om att 100 000 kronor samlats in kom som en chock för den intet anande taekwondo-stjärnan. "Jag blev liksom helt tagen på sängen", säger hon till Norran.

15 maj 2019 17:15

Dagen innan taekwondo-stjärnan Elin Johanssons plan lyfter mot VM i England var förberedelserna och packning inför hennes comeback i full gång. Men bakom kulisserna och utan hennes vetskap planerades något helt annat.

Under hösten ifjol stod Johansson utan klubb och tränare efter en konflikt med moderklubben Soo Shim. Bakgrunden till uppbrottet mellan parterna var att föreningen valde att inte längre stötta hennes fortsatta elitsatsning ekonomiskt under och efter hennes graviditet. Även försäkringskassan gick efter samma devis då de inte har något skydd för elitidrottare som blir gravida.

Sedan uppbrottet med klubben och pausen med taekwondon under graviditeten har det varit tufft för Johansson att kunna komma tillbaka. Men nu hon fått ekonomisk hjälp från ett för henne oväntat håll.

Sambon och tillika lagkaptenen i Skellefteå FF Jacob Stephenson har under flera månader samlat in pengar med hjälp av lokala företag och sponsorer för att hon ska kunna fortsätta tävla och träna som förr.

– Efter allt som hände i höstas under hennes tuffa period när hon stod utan tränare, klubb och lokal ville jag visa att hon visst är värd att satsa på och att företag ser ett värde i att förknippa sig med henne. Nu har 27 olika företag gått in och tillsammans samlat in 100 000 kronor för henne. Som ett sätt att hjälpa henne på traven mot OS i Tokyo nästa år, men också för att lyfta frågan om villkor för elitidrottande kvinnor, säger Stephenson.

Kampanjen som Stephenson startade går under namnet ”Bygden har Elins rygg” och alla företag som gick med samlades också på hotellet Aurum för att överraska Johansson. När hon klev in i lokalen stod alla medverkande och välkomnade henne med en varm applåd.

– Jag trodde att jag skulle till dit för att ha ett förutsättningslöst möte med min gamla chef. Och hemma innan jag åkte så bara studsade jag upp ur soffan då klockan hade blivit mycket. Fick klä på sonen lite fort och sen åka i väg. Och då jag trodde att mötet bara var med min gamla chef så tänkte jag att hon kanske inte bryr sig om hur jag ser ut eller luktar, haha, säger Elin och fortsätter:

– Och på väg in i lokalen var det lite andra människor som satt i ett annat rum, och de började le mot mig. Då tänkte jag att det var min bebis som de log åt. Men sen kände på mig att det var någonting på gång.

När Johansson väl fått förklaringen av sambon Stephenson till varför alla hade samlats brast hon ut i gråt med sonen Jamie i famnen.

– Det kändes löjligt att stå och försöka sätta ord på det hela då de inte blev stora nog för att beskriva känslan. Min reaktion kanske beskrev vad det här betyder för mig. Jag blev liksom helt tagen på sängen och det kändes sjukt att se så många människor som faktiskt bryr sig.

Den ekonomiska sponsringen hon nu fått ger henne en möjlighet att efter VM kunna satsa mot sitt nya stora mål – OS i Tokyo 2020.

– Det här betyder allt då det har varit jättejobbigt. Och det har varit 17 jättejobbiga år på alla sätt och vis. Det blir lite revansch på livet nu, säger Elin och brister ut i gråt på nytt.

Hon fortsatte att tacka alla som henne då hon nu får göra sin satsning på egna villkor med ett stort stöd i ryggen.

– Jag kommer göra mitt absolut bästa och jag tror på det här.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa