Cornelia och Frederik medaljhopp i Warszawa

Ett EM-äventyr står för dörren. Soo Shims Cornelia Öfjäll och Frederik Emil Olsen är på landslagsuppdrag i Warszawa. ”Jag är faktiskt lite överraskad”, säger Cornelia inför karriärens första internationella mästerskap.

7 november 2018 11:00

Soo Shims Cornelia Öfjäll, 18, har aldrig tävlat i ett internationellt mästerskap tidigare. I veckan får hon chansen i den svenska landslagsdräkten när U21-EM avgörs i Warszawa, Polen.

– Det känns så klart nervöst. Jag har bara varit elitaktiv i ett år, så jag är faktiskt lite överraskad, säger Cornelia Öfjäll inför EM-resan.

Hon har haft en tuff väg tillbaka efter en mopedolycka i somras.

– Jag bröt foten och det gjorde mig väldigt stressad. Jag gjorde allt för att komma tillbaka och nu känner jag mig bra igen, säger Cornelia.

Se och lära

Cornelia Öfjäll, som tävlar i -67 kg, är laddad inför veckans landslagsuppdrag.

– I och med att det är mitt första mästerskap så åker jag dit för att se och lära i första hand. Men det är klart att jag siktar på medalj, säger hon.

Niklas Andersson, Soo Shims tränare och landslagscoach, tycker att Cornelia har tagit stora steg på kort tid.

– Cornelia har haft en fantastiskt bra utvecklingskurva. Vi har inte alltför stora förhoppningar inför EM, utan det är lärandet vi prioriterar, säger Niklas Andersson.

”Yngst i EM-truppen”

För 16-årige Frederik Emil Olsen är mästerskap ingen nyhet. Trots sin ålder har han stor erfarenhet av internationella tävlingar.

– Jag är yngst i EM-truppen och möter motståndare som är upp till fem år äldre än mig. Men mina förväntningar är att försöka slå världstoppen, säger Frederik.

Frederik känner sig avslappnad när han ska representera det svenska landslaget för andra gången.

– Den här gången känner jag mig mer lugn. Jag har ingen press på mig, men självklart vill jag ta medalj, säger Frederik Emil Olsen.

Jag bröt foten och det gjorde mig väldigt stressad. Jag gjorde allt för att komma tillbaka och nu känner jag mig bra igen.

”Trygg i situationen”

Niklas Andersson påpekar att det är positivt att Frederik får chansen att slå ur underläge i Polen.

– Frederik har många internationella tävlingar på meritlistan och han är trygg i situationen. Han är klart yngst och ska tävla mot dem som är äldre, så vi känner absolut ingen stress, säger Niklas.

Han är övertygad om att EM-resan har alla möjligheter att få ett gott slut.

– Frederik har alla chanser i världen att ta medalj, säger Niklas Andersson utan omsvep.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Marklund