Avslöjar: MMA-stjärnan lägger av

Tor ”The Hammer” Troeng, 31 år, avslöjar exklusivt för Norran att hans MMA–karriären mest troligt är över. Han väljer ändå att lämna en springa i dörren på glänt. – Allt handlar om att hitta glädjen och motivationen, så gör jag det igen kommer jag att ge det en chans men just nu känns det långt bort.

23 oktober 2014 00:00

MMA-stjärnan från Umeå har hunnit komma in på sitt tionde år som proffs och är en av de svenskar som har gått flest MMA-matcher. Som proffs har Troeng gått 24 matcher och vunnit 16 av dem.

Han är pionjären från Västerbotten som på många sätt har satt både sporten och Umeå på kartan.

Förra året röstades han fram som den sjätte främsta idrottsprofilen i Västerbotten av sportjournalisterna.

Men efter sin tredje raka förlust i Ultimate Fighting Championship, mot Krysztof Jotko i Globen för ett par veckor sedan, är hans framgångsrika karriär mest troligt över. Troeng berättar exklusivt för Norran om varför han nu lägger handskarna på hyllan:

– Sedan jag kom in i UFC har det varit svårt att hitta den där riktigt glädjen och det har påverkat min prestation i matcherna. Det är egentligen svårt att förklara varför det har blivit så, för träningen har alltid fungerat oerhört bra. Jag har alltid gjort mina pass och jobbat hårt. Men någonstans är glädjen till just tävlandet inte lika starkt längre och MMA är en sport där man måste vara 100% för att allt ska gå vägen på den här nivån.

Den sympatiske västerbottningen har länge varit en av de riktigt stora profilerna inom MMA i Sverige. Bakom superstjärnan Alexander Gustafsson är Troeng en av de mest framträdande profilerna.

Och det som också har varit utmärkande för fightern är att han har genomfört hela sin satsning från Umeå.

– En av de delar som har varit viktiga för mig har är att gå mina egna vägar. Det har varit viktigt för mig att vara kvar i Umeå och satsa och visa att det går att komma långt även om man bor i en liten stad långt från övriga MMA-världen.

Troeng gjorde sin första officiella proffsmatch andra april 2005.

Vad minns du av matchen?

– Jag kommer faktiskt inte ens ihåg så mycket, jag minns att det gick rätt fort och att jag vann. Men personligen har jag mest kommit ihåg mina förluster faktiskt. För de är de matcherna som jag har dragit mest lärdom av. Och utvecklat som människa och idrottare.

Vilken förlust minns du bäst?

– Det måste nog var matchen mot Thales Leites. Det var nog den matchen som förändrade mitt sätt att träna MMA allra mest.

Thales Leites är en brasiliansk superstjärna, som har en titelmatch i UFC på meritlistan. Han gjorde comeback i UFC för drygt ett år sedan och har vunnit fyra raka matcher.

Tor förlorade på submission i andra ronden på galan Superior Challenge.

Vilka vinster har varit roligast?

– Svårt att säga. Men det är klart att segern på hemmaplan i Globen var riktigt stort, men även min vinst mot Mats Nilsson vägde tungt. Då fick jag visa att jag var bäst i Sverige i min viktklass.

Troeng har under lång tid varit rankad som etta i mellanvikt, inte bara i landet utan även i Norden.

MMA-profilens karriär har varit lång och händelserik. Inte minst genom att MMA som sport har förändrats mycket under samma period.

Troeng jobbade hårt och länge innan chansen i världens största MMA-organisation, UFC, slutligen kom. Trots flera övertygande segrar kom inte det stora genombrottet förrän han deltog i såpan The Ultimate Fighter i slutet av 2012. Han förlorade i andra matchen, men alla som var med i den 17:e säsongen erbjöds en chans till UFC-kontrakt.

– Det var oerhört stort att få kontrakt. Det var ju det som jag hade strävat efter i så många år och att nu få vara där jag verkligen ville var fantastiskt.

Kampen inne i buren är mest troligt över. Men Troeng har inga planer på att överge sporten, tvärtom, ser han fram emot att fortsätta vara aktiv inom MMA. Han kommer bland annat arbeta mycket med Andreas Ståhl.

– Vi har många i klubben som tränar hårt och jag känner att jag har mycket mer att ge för sporten. Som det är nu har jag många tankar och idéer om hur vi kan fortsätta leverera fighters på världsnivå. Så det ska bli spännande att se vad som kommer ur det. Jag har mycket kunskap och erfarnhet om hur man bedriver träning på högsta nivån och vill gärna fortsätta utveckla det. Har även hel del andra planer som jag inte kan avslöja nu.

Troeng har också stuckit ut ur mängden inom MMA-världen genom att ha en examen i teknisk fysik, en utbildning som rankas som en av de tuffaste inom universitetsvärlden. Till vardags arbetar han halvtid som projektassistent inom forskning i matematik. Något han tänker fortsätta med.

– Jobbet på Universitet är något jag trivs väldigt bra med och något jag kommer forsätta med.

31–åringens karriär är på många sätt fantastisk inte minst sett till all ny mark som fightarn har brutit. Även om hans senaste matcher slutade med förlust, tog samtliga tiden ut.

Hur ser närmaste framtiden ut?

– Nu kan det nog bli att ta det lite lugnt och fundera och tydligare skapa en plan för vad jag ska göra framöver.

Smeknamn:The Hammer

Född:1983

Klubb:Renyi

Bor:Umeå

Familj:Gift

MMA-stats:24 matcher, 16 vinster, 7 förluster, 1 oavgjord

UFC-stats:4, 1 vinst, 3 förluster

Proffsdebut:2 april 2005.

Aktuell:Avslöjar för Norran att hans pionjärartade och framgångsrika MMA–karriär mest troligt är över.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa