Svenska förbundet ställer sig bakom Skellefteklubben

Shimbukan Skellefteå Budokan har hamnat i kris efter beskedet att Campushallens golv ska beläggas med sporthallsmatta. Nu kliver svenska kendoförbundet in och stöttar klubben. ”Det är en fantastisk arena som nu riskerar att gå förlorad för vad som vi skulle säga är ett kortsiktigt tänkande”, säger förbundets ordförande, Jimmy Thorsell.

Svenska kendoförbundet har öppet stöttat bland andra Josef Segerstedt, Linda Andersson och Fanny Lindström, som berörs av golvbytet i campushallen.

Svenska kendoförbundet har öppet stöttat bland andra Josef Segerstedt, Linda Andersson och Fanny Lindström, som berörs av golvbytet i campushallen.

Foto: Privat

Kampsport2022-06-14 19:30

Det är ett tufft läge för Shimbukan Skellefteå Budoklubb efter att trägolvet i campushallen har rivits ut. Som Norran rapporterade förra veckan ska golvet ersättas med en sporthallsmatta, ett golv som ökar skaderisken i kampsporter.

Nu har svenska kendoförbundet officiellt ställt sig bakom Skellefteklubben. I ett brev till både politiker och tjänstepersoner på Skellefteå kommun har förbundet påtalat att det är ett hårt slag mot hela landets elitsatsning i allmänhet, men Skellefteås utövare i synnerhet.

I brevet beskrivs de förutsättningar som Campushallen har gett för Skellefteutövarna, och att den användning som lokalen har möjliggjort också har varit viktig för att kunna anordna läger och stora tävlingsarrangemang även i norr.

”Traditionell budo och dess moderna tävlingsformer måste kunna leva även norr om Dalälven. Tänk om och gör rätt. Våga satsa på våra idrottare och stöd deras bragder även i framtiden”, skriver Jimmy Thorsell, ordförande i svenska kendoförbundet, i brevet som undertecknats av honom såväl som IKSU Kendo Umeås och Shimbukan Skellefteås ordförande.

När Norran når Thorsell vidareutvecklar han resonemanget.

undefined
”Det är en fantastisk arena som nu riskerar att gå förlorad för vad som vi skulle säga är ett kortsiktigt tänkande”, säger svenska kendoförbundets ordförande, Jimmy Thorsell.

– Svenska kendoförbundet organiserar fem idrotter, och tre av dem finns representerade i Skellefteå. För oss är det en förutsättning att ha den här typen av lätt fjädrade trägolv, då våra sporter utförs barfota med snabba rörelser. Egentligen alla syntetiska golv utgör en mycket högre skaderisk för våra utövare, säger han och fortsätter:

– Vi har inte så många bra trägolvslokaler som är av sådan kapacitet att vi kan arrangera mästerskap i Norrland. Visserligen finns det en lokal i Umeå, men det finns ingen annan med kombinationen av en syftesbyggd träningshall tillsammans med lokalen i A-hallen. Det är en unik miljö och en fantastisk arena som nu riskerar att gå förlorad för vad som vi skulle säga är ett kortsiktigt tänkande.

En direkt konsekvens inom närtid är att det vinterläger som Skellefteå årligen har anordnat, kallat Kangeiko, skulle tvingas ställa in. Till lägret brukar drygt 100 utövare från 30 olika länder ansluta. Dessutom fanns Skellefteå med i planerna på att arrangera ett kommande iaido-EM.

– Vi har tittat på tre lokaler varav Campushallen är en. Kravet är bra kommunikation med boendemöjligheter och utrymme för uppvärmning och tävling i samma lokaler, vilket tvåvåningsutrymmet ger. Vi överväger fortfarande alla tre städer, men vi kan inte ha internationella arrangemang på gummi- och plastgolv. Vi kan inte utsätta våra kollegor för den skaderisken.

undefined
Svenska kendoförbundet har öppet stöttat bland andra Josef Segerstedt, Linda Andersson och Fanny Lindström, som berörs av golvbytet i campushallen.

Thorsell lyfter att Fanny Lindström, Skellefteutövaren som är kapten i kendolandslaget, varit osäker på en fortsättning om det inte finns en syftesfungerande lokal.

– Det är otroligt synd. Hallen i Skellefteå har varit något som vi inom kampsportsrörelsen har rankat som i princip den bästa i landet, definitivt den vackraste i landet och den erbjuder bäst möjligheter. Det är väldigt sorgligt att det händer och att man inledningsvis inte kommunicerar med klubben. Särskilt i en stad som Skellefteå, som säger sig satsa brett på idrott.

Ni har nu stöttat Shimbukan Skellefteå med det här brevet. Vad hoppas ni att det här ska ge?

– Vi hoppas kunna stärka deras position i samtalet med politiken, men också att få beslutsfattare och tjänstepersoner att förstå att det är av internationellt intresse. Jag är själv boende i Umeå och har ett starkt engagemang för sportens utveckling i Norrland. Den här frågan blir så viktig när vi faktiskt har en syftesbyggd lokal i Västerbotten.

Kommunen har tidigare beklagat att kampsporten har kommit i kläm. En utredning över hur stort behovet för kampsporterna är i A-hallen har inletts.

– Det är olyckligt att de har glömts bort. Anledningen kan vara att de är sällananvändare av A-hallen, sa fritidschef Hans Pettersson förra veckan.

Och svenska kendoförbundet vill se en tydlig dialog för att hitta en lösning.

– Vi hoppas att vi kan upprätta en dialog för ytterligare feedback. Än så länge har jag vad jag kan se inte fått något svar, men det är vad vi hoppas på. Vi ser fram emot en dialog, både från förbundets och klubbens sida, inom en nära framtid, avslutar Jimmy Thorsell.

FAKTA

Det är här har hänt

I Campushallen har en renovation av golvet inletts, där det tidigare trägolvet är utrivet.

Kommunen har planerat att lägga en sporthallsmatta av syntetiskt material där – något som Shimbukan Skellefteå, som har sin utgångspunkt i Campushallens källare, inte kan utöva sina kampsporter på.

Förra veckan gick klubben ut med ett officiellt uttalande om situationen.

Kommunen har beklagat att kampsporten hamnat i kläm. En utredning om kampsportens användning av hallen har påbörjats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!