Flera av de stora sporterna rapporterar om problem när det kommer till antalet aktiva. Riksidrottsförbundets statistik, baserad på närmare 9 000 föreningars LOK-stödsansökningar, visar klart och tydligt vilka utmaningar idrottsrörelsen står inför.
Deltagartillfällen för ungdomsidrotten har under våren 2021 (jämfört med våren 2019) minskat med 16 procent för 7–12-åringar, minus 14 procent för 13–16-åringar, minus 21 procent för 17–20-åringar och minus 38 procent för 21–25-åringar.
För de idrotter där domare krävs är späs utmaningar på ytterligare. Inom fotbollen har antalet domare minskat med 500 på bara fem år. Pandemin är en anledning, det tuffa klimatet under matcherna är en annan, vilket bland annat Sveriges Radio rapporterat om under hösten.
Tittar vi specifikt på ishockeyns situation flaggar förbundet för att det inte är en kris men att situationen är mycket tuff. Ökar inte antalet domare de kommande åren hamnar man till slut i en krisartad situation.
Säsongen är idag några månader gammal och Västerbottens Ishockeyförbud har således fått en bild över situationen – och hur tuff denna vinter kommer att bli.
Det är på flera sätt en tuff situation med det stora pussel som varje vecka behöver läggas, bit för bit.
Lars Allgulander, ordförande i funktionärskommittén (tidigare domarkommittén), ger en bild över situationen idag:
– Vi har en brist på ungefär 15 domare för att det ska kännas bra, i runda slängar fördelat på fem i Skellefteå, fem i Umeå och fem i inlandet. Det medför att de som dömer blir väldigt hårt belastade. En domare dömde knappt 40 matcher efter bara 5-6 veckor av säsongen, och det är oerhört mycket, säger han och fortsätter:
– Alla domare som vi har är helt fantastiska på att ställa upp. Men det blir inte alltid optimala lösningar när de behöver hoppa in sent eller ta flera matcher samma dag, men de räddar i alla fall situationen. Det vi är rädda för är att de ska bränna ut sig, och det är oerhört viktigt att inte hamna där.
Vad beror underskottet av domare på?
– Historiskt sett har vi varit bra på att få fram duktiga domare som tar klivet upp i seriesystemet, men i dagsläget har vi inte lyckats fylla på underifrån på samma sätt. Så de senaste åren har vi helt enkelt varit för dåliga på att rekrytera underifrån, det sticker jag inte under stol med.
Vad gör ni åt det hela?
– Vi har en plan för hur vi ska gå vidare och få in fler. Men om vi lyckas är omöjligt att veta, säger Allgulander och utvecklar vidare:
– Vi har ett projekt där vi i princip söker efter de som slutat spela hockey. Alla ska då få frågan: ”Vill du döma hockey?”. Där behöver vi även hjälp från föreningarna, att de kan hjälpa till att ställa den frågan. Och vill man bli domare så utbildar vi alla som vill. Vi är även noga med att poängtera att man inte behöver ha en spelarkarriär för att bli hockeydomare. Däremot är det givetvis ett måste att du kan åka skridskor.
På försäsongen blev två matcher i Västerbotten inställda/flyttade på grund av domarbrist.
Är ni oroliga att det även kommer ske under säsongen?
– Det kommer vi att råka ut för. Men det vi gör för att förhindra att de ska hända alltför ofta är att det, i de serier där det ska vara tre domare, blir två domare istället. Det är inte optimalt men det funkar bra och är betydligt bättre än att ställa in en match.
Lars Allgulander menar att domarsituationen är den samma i Skellefteå, Umeå och inlandet.
– Inlandet har flest domare rent procentuellt jämfört med antal lag. Men då ska man komma ihåg att de samtidigt hjälper till att döma i Umeå. Vi har fyra domare i Åsele som åker till Umeå samtidigt som Lyckseledomare åker till Umeå, Norsjö och Arvidsjaur. Men rent generellt är det en liknande situation.
– Sen, om det blir kris i Skellefteå, måste någon från Umeå åka upp vilket blir extra kostnad för förningen som ska betala. Så det är klubbarnas baksida med allt detta då det kommer leda till dyrare domarkostnader. Men vi plockar bara domare utifrån när det krisar. Samtidigt kan vi i Västerbotten inte hjälpa andra just nu, som exempelvis Norrbotten. Det är synd eftersom man vill ställa upp, men vi klarar inte av det, fortsätter han.
Om ni måste ställa in matcher, hur prioriterar ni då?
– Det finns en ranking, så flyttar man en match är det den lägre serien som går först. Men undantag görs om det spelas en match med resande lag, exempelvis J18 Regional där lag från Östersund, Sundsvall och så vidare är med. Där vill vi helt enkelt inte flytta matcher då det även kan vara hotellnätter inblandat. Men där finns generellt en stor förståelse bland föreningarna.
På herrsidan i Skellefteå finns i dagsläget ett lag i SHL (Skellefteå AIK), därefter är det lag i division II och division III som gäller.
– Det som är mycket positivt är att vi har sex domare i Skellefteå på division I-nivå, tre huvud- och tre linjedomare. Så problemet finns inte där utan det vi i år måste jobba aktivt med är att ungdomsdomare ska ta klivet och döma mer. Det som är ett problem där är att de dessutom själv spelar och då har svårt att lägga mer tid på att döma. Så det är en svår ekvation som vi just nu är i, men vi behöver som sagt ta krafttag för att försöka lösa situationen, avslutar Allgulander.