Hockeypanelen svarar på tre heta frågor

En backvärvning till herrlaget, CHL:s framtid och damernas imponerande match mot Luleå är vad veckans hockeypanel handlar om. "CHL kommer aldrig bli hett i Skellefteå" skriver Arvid Marklund.

Petter Granberg lämnade Skellefteå AIK efter guldet och har ännu inte ersatts.

Petter Granberg lämnade Skellefteå AIK efter guldet och har ännu inte ersatts.

Foto: Bildbyrån

Ishockey2024-10-14 15:00

Nyheten i korthet

  • Skellefteå AIK söker fortfarande en backvärvning trots framgångarna i SHL och CHL. Panelen föreslår olika namn men understryker att det inte finns någon brådska.
  • Diskussion om CHL:s framtid, med panelen som menar att trots lågt intresse i Sverige, är turneringen betydande på andra håll i Europa.
  • AIK:s damlag imponerade mot Luleå, vilket tyder på att skillnaden mellan lagen kan vara mindre än förväntat inför säsongen.

FRÅGA ETT

Skellefteå AIK har de senaste veckorna löst back-krisen med korttidslån från Hockeyallsvenskan, men jagar fortsatt en värvning. Nu vill vi ha ett namn; vem ska AIK värva till sin vakanta backplats? 

Robin Lindgren: Jag hade länge Gustav Lindström som ett möjligt namn och magkänslan sade att det var en back som hade kunnat hamna i Skellefteå efter det att han inte fick förlängt efter provkontraktet med Anaheim Ducks. Men när han skrev på för Montreal Canadiens sprack mitt tips och jag är lite på ruta noll nu. Men om jag måste slänga ut ett namn så kastar jag ut ett: Victor Sjöholm, HV71. Riskerar att snart att nöta läktare i Jönköping och är stöpt med de defensiva egenskaper Skellefteå vill ha in. 

Arvid Marklund: Petter Granberg! Skämt och sido, men det är en mer defensiv lagd back som AIK behöver. Juniorerna har dock gjort det riktigt bra vilket lett till att klubben inte behöver känna någon panik att hitta en värvning. På marknaden är det också rätt skralt. En som däremot är ledig är 26-årige Marcus Björk – högerskytt och 191 cm lång. Det skulle kunna vara ett alternativ för AIK, även om det känns långsökt. 

Erik Grahn Lundgren: Med tanke på att Pontus Johansson överraskat stort och att vi vet att Måns Forsfjäll är åter till sluttampen av SHL så tror jag inte längre att AIK nödvändigtvis måste ha in en välbetald toppback. Jag ser lika gärna att det kan komma att bli en back för tredje backpar, en budgetlösning om ni så vill. När skadeläget ljusnar i HV71 skulle en back som Victor Sjöholm komma att bli överflödig, och kanske hugger Erik Forssell då? Sedan i somras har jag, vid kaffeautomaten på redaktionen, skämtat om att Mark Pysyk kommer att bli namnet som fyller den vakanta backplatsen i AIK. Jag har aldrig sett honom spela, men enligt EliteProspects skulle han nog kunna bidra med något till AIK, även om formkurvan varit stadigt på nedåtgående senaste åren.

undefined
Mark Pysyk, med 521 matcher i NHL på meritlistan, är en back som Erik Grahn Lundgren rekommenderar för AIK.

Adam Savonen: Marknaden är lövtunn. När det gäller backar med egenskaper som AIK letar, är den ännu tunnare. Finns ingen helt ledig spelare som har fått mig att höja ögonbrynen. AIK ligger tvåa i SHL och vinner i CHL, så i ärlighetens namn: Hur akut är det egentligen? Det bättre att göra ett genomtänkt förvärv (det kommer att dyka upp spelare efter vägen) än att ha bråttom i det här läget. Det är bra att juniorerna får speltid. Som Hardy Nilsson sa: ”Spelar du en 20-åring, blir han bättre”.

FRÅGA TVÅ

Elva juniorer tog plats i CHL-truppen förra veckan mot ungerska Fehervar inför 1 456 åskådare. Det verkar som varken lagen eller publiken vill ha CHL, hur ser du på turneringens framtid? 

Robin Lindgren: Jag tror inte att CHL kommer försvinna, det känns nämligen långsökt att de från en säsong till en annan bara ska ge upp ett projekt som arrangörerna onekligen ser ut att tro mycket på. Däremot undrar jag hur länge det är hållbart för svenska klubbar att vara med. Det verkar snudd på omöjligt att gå plus på deltagande i turneringen, de stora prispengarna till trots. Arenorna gapar tomma och det mesta jag hör från supportrar är negativt, snudd på hatiskt. 

Arvid Marklund: CHL kommer aldrig bli hett i Skellefteå. Inte ens i Sverige. Åtminstone så länge som prispengarna inte blir riktigt stora och klubbarna själva, precis som i fotbollen, tar turneringen på största allvar. Det är den bistra sanningen. Däremot är CHL stort på sina håll ute i Europa, och det är en viktig parameter till varför turneringen kommer finnas kvar framöver. 

undefined
Skellefteå AIK, och övriga svenska lag, har haft stora problem att locka publik till matcherna i CHL.

Erik Grahn Lundgren: Jag tror att europeiskt cupspel finns med på hockeykartan framöver, och att det skulle dyka upp en annan variant än CHL ser jag som högst tveksamt. Däremot finns stora frågetecken för formatet, både sett till att turneringen nu inleds med ett ligaspel snarare än ett gruppspel, och antalet deltagande lag i första fasen. Även om svenska klubbar har haft svårt att främst locka publik så ska vi bära med oss att det ser helt annorlunda ut i de resterande deltagarländerna. CHL är här för att stanna, helt klart.

Adam Savonen: Det gäller ha helikopterperspektiv i den här frågan. SHL har på många sätt maxat sin produkt. Ska hockey växa behövs en Europaliga och utomlands är CHL något helt annat än i Sverige. Dessutom tycker att jag CHL sköts på ett väldigt proffsigt sätt. Att bygga upp en Europaliga är en stor utmaning och det måste få ta tid. CHL har en roll för hockeyns utveckling i Europa och det är något som är viktigt att ha respekt för. 

FRÅGA TRE

AIK var nära att plocka poäng av giganten Luleå redan i det första historiska rivalmötet, är skillnaden mellan lagen mindre än vad du trodde inför säsongen? 

Robin Lindgren: Ja, men den stora anledningen till att jag känner att skillnaden är mindre är att Luleå spelar betydligt sämre ishockey än vad jag sett dem göra i SDHL de senaste åren. Jag är nämligen inte särskilt förvånad över att Skellefteå AIK hävdar sig. Få lag, om något, har kört försäsongsträningen ihop så länge som de gjorde inför årets säsong och den dagliga verksamheten föreningen erbjuder sitt damlag är på toppnivå i svensk damhockey. 

undefined
Camryn Drever storspelade mot Luleå i det första rivalmötet på damsidan.

Arvid Marklund: AIK är ingen vanlig nykomling utan har rustat starkt och är redo att göra avtryck i sin första SDHL-säsong. Däremot är skillnaden till Luleå större än en 1–2-förlust – en match där Camryn Drever återigen stod på huvudet. Men AIK har trots allt visat att de kan göra det jobbigt för samtliga lag i ligan vilket i sig är ett styrkebesked för lagbygget. 

Erik Grahn Lundgren: Sett till hur bra Skellefteå AIK har presterat under inledningen och hur "mänskliga" Luleå varit så ja, absolut. En match är ett litet underlag för att göra analyser, men visst känns SDHL som en klart jämnare liga den här säsongen jämfört med tidigare. Möjligen att Frölunda kan komma att bli ett nytt "Luleå", och stapla upp pokaler på västkusten.

Adam Savonen: Luleå är på pappret klart bättre, men AIK har en bra verksamhet där spelare blir bättre över tid. Starkt att spela så jämnt med Luleå och i enstaka matcher är skillnaden helt klart mindre än vad många tror. Det är bra både för ligan och damhockey i stort att rivalmötet inte har en given sportslig utgång. 

Fakta

De spelade i Skellefteå AIK:s historiska match mot Luleå i SDHL:

Målvakter: Camryn Drever (Miranda Dahlgren)

Förstafemman: Aino Karppinen, Isabella Pozzi – Ida Kuoppala, Marah Wagner, Mikayla Lantto. 

Andrafemman: Pernilla Forsgren, Moa Viklund – Jenna Pirttijärvi, Nicoline Söndergaard Jensen, Laura Lerdchova 

Tredjefemman: Sini Karjalainen, Malou Berggren – Line Grahn, Ellen Lövgren, Ronja Mogren

Fjärdekedjan: Sara Bjurvén, Vilma Granlund, Nikita Bergmann

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!