"Det är inte det minsta synd om er"

Vi har sett det förr men när Frölunda tidigare i veckan tappade Jere Innala till NHL tvingades vi se dem och höra det igen, tårarna och gnället. Offerkoftorna används sällan så flitigt som när ett SHL lag tappar en spelare till NHL och visst går det att förstå besvikelsen men på riktigt; det är inte synd om er.

Jere Innala lämnar Frölunda för spel i NHL.

Jere Innala lämnar Frölunda för spel i NHL.

Foto: Ola Westerberg

Ishockey2024-06-14 20:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det kan gå snabbt att tappa hoppet om en säsong och även om nedsläppet är flera månader bort kan hopplösheten över en säsong försvinna samtidigt som just den spelaren försvinner; spelaren som skulle vara den som gjorde skillnad i truppen nästa säsong och kanske bli den som tar laget till guld. 

Därför förstår jag besvikelsen hos supportrarna när den spelaren plötsligt, och som från ingenstans, försvinner mitt i sommaren för att ett lag från mäktiga NHL kommit med ett bud utan att ditt lag kan göra något för att stoppa spelaren från att lämna.

Därför förstår jag den stora besvikelsen många supportrar tidigare känt och Frölundas nu känner över att Jere Innala lämnar för Colorado Avalanche. En smäll som träffar supportrar till ett lag som just återhämtat sig från faktumet att Malte Strömwall inte blir kvar och som på en tunn spelarmarknad inte ens hunnit hitta en ersättare till honom. 

Att det nu ska in två toppforwards till Frölunda förstår jag är stressande även fast premiären ännu är långt borta och jag skulle förstå besvikelsen även hos Skellefteås supportrar om Andreas Johnson lämnade för NHL i morgon. 

Men med det sagt är det på riktigt dags att sluta gnälla om orättvisor för supportrar till lag i SHL och tänka en extra gång. 

Det är inte er det är synd om. 

Utan miljonbeloppen lagen i SHL oftare får varje gång en spelare lämnar för NHL och utan möjlighet att sätta stopp för det blir lagen i Hockeyallsvenskan av med toppspelare som lämnar för SHL säsong efter säsong. Som ishockeyns kretslopp blivit ersätter ett lag i SHL en spelare som lämnar för NHL ofta med en spelare från Hockeyallsvenskan.  

Då ska det också sägas att de hockeyallsvenska lagen inte får i närheten av samma belopp för en spelare som lämnar för SHL, som ett lag i SHL får för en NHL-flyktad spelare. 

Ibland har tårarna knappt torkat efter att den spelaren lämnat ett lag i SHL innan den ersatts med en toppspelare från Hockeyallsvenskan och värvningen hyllas av samma supportrar som just skrivit "(välj valfri svordom)" och NHL i samma mening. 

"Det är bara okej när vi gör det", eller hur är det egentligen? 

Är det supportrar i någon liga som det verkligen är synd om är det de med sina hjärtans lag i Hockeyallsvenskan som varje år stridit mot orättvisor i systemet där utdelningen av tv-pengar gynnat lagen i SHL enormt, där antalet möjliga platser uppåt i seriesystemet halverats till en plats och där övergångar till NHL skjutit miljontals med kronor till främst lagen i SHL – titta bara på Skellefteå AIK:s ekonomiska redovisningar från de senaste säsongerna där de vissa år fått tio miljoner kronor från spelartapp till NHL, men i år inte en krona vilket också var en stor orsak till det stora negativa resultatet. 

Därför är det kanske läge att först se hela bilden innan man börjar kritisera systemet och möjligheten för NHL att plocka fritt från SHL. 

Och till supportrar i Hockeyallsvenskan; håll ut, er tid kommer förhoppningsvis snart.