Stjärncentern målskytt och skadad – när AIK vann klart

Linköping HC kom till Skellefteå Kraft arena med tre raka segrar, men mot ett formstarkt hemmalag hade laget ingen chans. AIK vann till slut komfortabelt med 3–1 efter en imponerande insats – och mål från Jonathan Johnson, Zeb Forsfjäll och Linus Lindström.

Jonathan Johnson gav Skellefteå AIK ledningen i den första perioden, men i den andra perioden var olyckan framme och centern tvingades kliva av med en skada.

Jonathan Johnson gav Skellefteå AIK ledningen i den första perioden, men i den andra perioden var olyckan framme och centern tvingades kliva av med en skada.

Foto: Bildbyrån

Ishockey2023-10-14 17:26

Skellefteå AIK avslutade torsdagens hemmamatch mot Frölunda på bästa sätt och laget tog vid där de slutade senast när pucken på nytt släpptes i Skellefteå Kraft arena under lördagseftermiddagen.

Efter två mål av Jonathan Johnson, i powerplay, och Zeb Forsfjäll inom loppet av 40 sekunder i den första perioden kunde hemmalaget gå till pausvila med en komfortabel 2–0-ledning.

Tidigt i den andra perioden var sedan olyckan framme för AIK när Jonathan Johnson blev liggandes på isen efter en närkamp med Linköpings Broc Little och något mer spel blev det inte för 1–0-skytten under lördagen.

Hemmalaget fortsatte däremot att imponera och 3–0-målet kom efter att Axel Sandin Pellikka servererat Linus Lindström öppet mål från nära håll. "Lirre" fick inte utdelning på första avslutet, men väl på det andra passerade pucken gästernas målvakt Marcus Högberg och mållinjen i bortamålet.

AIK kom till spel med åtta backar och tolv forwards, och efter Johnsons skada var laget nere på endast elva forwards. Elva forwards kom sedermera också att bli tio sedan Elias Stenman fått matchstraff efter en knätackling med fyra minuter kvar av den andra perioden.

Något mål blev det inte för LHC i mittenakten, utan AIK höll undan och såg till att ha med sig 3–0 inför den tredje perioden.

Väl i den tredje fick AIK, som avslutade matchen med blott tio forwards, inleda i numerärt underläge och knappt en minut in i perioden drog sedan också målskytten Lindström på sig en tvåminutersutvisning – vilket gav gästerna chansen i spel fem mot tre i åtta sekunder.

AIK klarade av att freda sitt mål under det inledande numerära underläget och med fem spelare på isen kunde laget återigen dominera matchbilden och fortsätta att skapa målchanser framåt.

Linköping kunde visserligen reducera genom Broc Little och sedan inleda en viss slutforcering, men segern var aldrig hotad och AIK vann till slut matchen med 3–1.

FAKTA

Skellefteå AIK–Linköping 3–1 (2–0, 1–0, 0–1)

Målen: 1–0 (14.02) Jonathan Johnson (Pudas, Hugg) spel fem mot fyra, 2–0 (14.42) Zeb Forsfjäll (M. Lindholm, Granberg), 3–0 (34.15) Linus Lindström (Sandin Pellikka, M. Lindholm), 3–1 (53.29) Broc Little (Russel, Wagner).

Skott på mål: 33–30 (13–5, 10–8, 10–17).

Utv-minuter: 33–6 (0–4, 27–0, 6–2).

Publik: 5 051 åskådare.

Domare: Mikael Nord, Marcus Linde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!