Spelarna berättar: Sjukdomskaoset mitt i slutspelet

”De flesta har varit sjuka”, säger Karin Granberg efter att slutspelet avslutats. Förutom att skadorna duggade tätt i Skellefteå AIK hotade också en förkylning spelarna. ”Fan, vi hade ju inga gubbar inför match sju mot Frölunda”, säger Filip Sandberg.

Skellefteå AIK tampades med sjukdom i laget under stora delar av slutspelet.

Skellefteå AIK tampades med sjukdom i laget under stora delar av slutspelet.

Foto: Johanna Salo

Ishockey2024-05-03 21:00

Mitt i slutspelshettan slog sjukdomen till i Skellefteå AIK:s trupp. I semifinal tre och fyra saknades Linus Söderström och Andreas Falk på grund av sjukdom, och allt eftersom insjuknade andra spelare.

Axel Sandin Pellikka, Måns Forsfjäll, Oskar Nilsson och Gustaf Lindvall saknades alla någon match var på grund av sjukdom.

Falk beskrev dygnen med sjukdom som "den värsta mancolden jag någonsin haft". 

Men de är inte de enda som har drabbats. Mitt i guldyran berättade flera spelare om förkylningen som spred sig i laget.

– Vi är flera som har spelat med både det ena och det andra, magkatarr, lunginflammation – vi har druckit hostmedicin inför matcherna, sa Linus Söderström till Norran efter SM-guldet.

undefined
Filip Sandberg berättar att nästan hela laget var sjuka inför den sjunde och avgörande semifinalen.

När Norran pratade med Filip Sandberg, drygt en timma efter det att guldet hade säkrats på måndagskvällen, gav han en tydlig bild över hur läget i laget såg ut under stunder i slutspelet:  

– Halva laget var ju nere för räkning inför sjunde matchen mot Frölunda, det var nästan alla som spelade med feber där i den matchen. Det var inte jätteoptimalt, fan vi hade ju inga gubbar. Inför match sju mot Frölunda var alla sjuka som spelade, men ändå hittade vi en nivå som var fruktansvärt hög. 

Oskar Nilsson, som missade den sjunde och avgörande semifinalen på grund av just förkylning, berättar om sjukdomsförloppet:

– Det är nog bland det värre jag haft i vuxen ålder. Min sambo hade feber i åtta dagar i sträck och min dotter i sju dagar. Jag var dålig någon dag, och var jättedålig match sju. Jag kom inte ens upp från sängen, det gick inte att spela, säger han och berättar att han började ha känningar runt match fem.

Backen var snabbt tillbaka i uppställningen inför finalspelet, även om inte alla symtom lagt sig helt.

– Det tog ett tag att bli frisk, sedan slutade jag kolla febertempen. Man bestämde att man blev frisk, säger han.

undefined
”Jag slutade kolla febertempen, man bestämde att man blev frisk”, säger Oskar Nilsson om förkylningen han drabbades av.

Hur mycket påverkar det när man spelar?

– Det är klart att det påverkar lite grann, men man försöker bara göra det man kan. Pierre (Johnson, backtränare) var smart och försökte ge en lite mindre minuter under den perioden man inte var helt fräsch. Men så var det nog för flera i laget, att om man inte vilar så blir man inte helt frisk utan det kommer och går, säger han och lägger till:

– Men jag tycker att vi hanterar det grymt bra. Det är sjukt att vi löste det faktiskt.

Du låter inte jättekry nu, men det kanske bara är rösten?

– Det är bara rösten, jag mår bra i övrigt. Hostan är kvar, men så har jag inte haft det mest hälsosammaste levernet de senaste dagarna, säger han med ett skratt några dagar efter SM-guldet.

undefined
”Ingen har spelat med feber, det får man inte göra”, säger lagläkaren Karin Granberg, men berättar att ”de flesta har varit sjuka” under slutspelet.

Lagläkaren Karin Granberg fick alltså inte bara flertalet skador att hantera i närheten av slutspelet. Hon fick också kurera spelarna.

– De flesta har varit sjuka, konstaterar hon innan hon fortsätter:

– Det var varit luftvägsinfektioner så ingenting dödligt, men på den nivån de presterar och spelar på är det naturligt att det påverkar.

Har ni kollat om det var covid-19?

– Det behöver man inte göra i dag, vi är ju i en annan situation. Men jag gör en klinisk bedömning på samma sätt som i primärvården om det behövs behandling.

Har några spelare spelat sjuka?

– Ingen har spelat med feber, det får man inte göra. I övrigt blir det en avvägning om det är medicinskt säkert, och om spelaren kan prestera. Om spelaren behöver vila så är det så. Men vi har haft en bra dialog tillsammans, spelarna, teamet och tränarna.

Det skadedrabbade Skellefteå AIK har varit väl omskrivet under slutspelet. Jonathan Pudas skadades två gånger om och Dylan Sikura utgick i finalserien. Innan dess saknades både Pär Lindholm och Rickard Hugg, där den sistnämnde ryktades ha spelat klart för säsongen.

– Jag skulle inte säga att vi har varit väldigt skadedrabbade, sedan har det hänt ganska många skador på samma gång. Slutspelet är tufft och det blir skador. Det gäller att hantera det, säger Karin Granberg och fortsätter:

– Jag brukar säga att man ska vara spelbar och hållbar för matchen, säsongen och livet. Ingen spelar om det riskerar att äventyra spelarens hälsa i det långa loppet.

Rickard Hugg, som Aftonbladet rapporterade skulle missa hela finalserien, berättade efter guldet att operation väntar i vår. 

– Men det fanns inte en chans att jag inte skulle spela finalen, sa han till Norran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!